Geluidsoverlast in Lageweg en omstreken

milieu

Uit de verslagen van de geluidsmetingen die we binnenkrijgen, blijkt telkens weer dat onze wijk een lawaaierige buurt is. Soms kan de controle van nieuwe fabrieksinstallaties niet nauwkeurig gebeuren omdat er te veel achtergrond geluid is.

Ook blijven daar de klachten van buurtbewoners voor wie goede nachtrust soms een verre droom is. Regelmatig wordt dat gemeld op de daartoe geëigende webpagina van de Stad (die men al jarenlang belooft te verbeteren). Steevast komt daarop het antwoord dat men de zaak via de politie moet regelen, of zelf de veroorzaker van de overlast moet aanwijzen. Er bestaat bij de stedelijke milieudienst geen ambitie om de koe bij de horens te vatten. Gezien het nutteloos is emmertjes te scheppen uit de zee, vroegen we enige buurbewoners om het over een andere boeg te gooien en elk apart een logboek over de geluidsvervuiling bij te houden.

Logboek

‘Wat hebben we geleerd?’ zou Piet Huysentruyt vragen. Allereerst dit: de situatie is complex. De ene stoornis is de andere niet. In sommige logboeken wordt vooral geklaagd over piekgeluiden bij nacht. Vallend materiaal, schrapende machines, piepende mechanieken. Anderen vinden het aanhoudend gebrom zenuwslopend.

Er wordt geen vaste lijn in de tijd gevonden. Vaak, maar niet altijd, is het stil tussen middernacht en vier uur ‘s morgens. Vaak begint het zware gezoem al rond zes uur, terwijl de nacht wettelijk tot zeven uur ‘s morgens duurt. Soms klinkt het lawaai een uur en valt dan stil. Heeft de windrichting hier iets mee te maken, of de bedrijfsactiviteit? Men kan er wel op warme zomerdagen donder op zeggen dat de ventilatoren al in de vroege morgen aan de gang gaan.

Merkwaardig is dat de overlast zeer afhankelijk is van waar men luistert. Op de begane grond hoort men soms niets, terwijl men op het slaapkamerniveau (+1) gestoord wordt. Veel hangt af van de huizen die als buffer dienen. Het gebeurt dat men in de Lageweg, kant Wervikstraat, op een nacht behoorlijk gestoord wordt, terwijl men in Betlehem kan doorslapen … Ook in de weekends wordt de buurt niet gespaard.

Toch een eerste idee?

De observaties van het aanhoudend gebrom zijn gelijkaardig aan de klachten die veroorzaakt worden door ‘laagfrequent’ geluid. Het geluid draagt zeer ver, en het is moeilijk om de bron ervan vast te stellen. Dat het geluid vooral storend is bij nacht, wanneer het ander lawaai minder hard klinken is ook typerend voor dat type overlast. Ook de opmerking dat het soms leefbaarder is met open raam te slapen, dan het gebrom te ondergaan in de gesloten kamer, sluit hierbij aan.

Laagfrequent geluid wordt veroorzaakt door onder andere ventilatiesystemen, compressoren, koelinstallaties, windmolens … Enige tijd geleden werd een slecht ingekaste koelinstallatie van de firma Hofkip gedetecteerd als bron.

De enige mens is gevoeliger voor laagfrequent geluid dan de andere. Dat neemt niet weg dat ook zij die er niets van horen, er een nadelige invloed van ondergaan. Medische websites sommen hartklachten, slapeloosheid, concentratiestoornissen en zelfs diabetes op.

Zet op luid. Opgelet: naast lichamelijke ongemakken kunnen bij langdurig afspelen ook uw luidssprekers beschadigd raken

Meten is weten

Met de klassiek meetmethode (de Db(A) methode) kan men de lage zoemtonen met moeite waarnemen. Ook de geluidsnormen van de Vlaamse overheid zijn vastgelegd in Db(A) -cijfers. Dergelijke metingen zijn daarom ongeschikt om de ernst van de situatie in te schatten. Ze minimaliseren zelfs de problemen.

Onderzoek met de correcte apparatuur en het hanteren van gepaste normen die rekening houden met de klachten is wenselijk.

Als u ons niet gelooft, lees dan alles na op de website van de FOD Volksgezondheid

https://www.health.belgium.be/nl/infrageluid-en-laagfrequent-geluid

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nieuwe-correspondent.jpg

llll

Van onze stagiair

PS: na het verschijnen van dit artikel verwittigde een deskundige ons dat geluidsisolatie aanbrengen voor het probleem grondig onderzocht werd als weggegooid geld moet worden beschouwd.

milieu
Klimaatmaatregelen anders bekeken

In deze rubriek kwamen al professoren en echte geleerden aan het woord. Gezien we een forum willen bieden voor alle gedachten, is het tijd om ook eens naar wijze mensen te luisteren. We brengen hier een open brief van een ‘Koekuitenaar’. Met zijn 83 jaar heeft hij toch al wat …

milieu
Wat ze in Zwijndrecht van Menen kunnen leren

De kranten stonden er vorige week vol van. In de gemeente Zwijndrecht, bij Antwerpen maar dan aan de linkeroever van de Schelde, is een milieuschandaal losgebarsten. De grond is er vervuild met een kankerverwekkende stof die blijft zitten. ‘We mogen de eieren van onze eigen scharrelkippen niet meer eten’, jammeren …

milieu
Afval storten in het recyclagepark doe je niet zomaar

Een verhaal ter lering van onze correspondentes ter plaatse Nergens wordt afval zo ernstig genomen als op het recyclagepark. In een omgeving waar de wet naar believen met de voeten wordt getreden (lees: de industriezone Grensland) is het recyclagepark van MIROM Menen een oase van Orde, Discipline en Reinheid. Als …