Afval storten in het recyclagepark doe je niet zomaar

milieu

Een verhaal ter lering van onze correspondentes ter plaatse

Nergens wordt afval zo ernstig genomen als op het recyclagepark. In een omgeving waar de wet naar believen met de voeten wordt getreden (lees: de industriezone Grensland) is het recyclagepark van MIROM Menen een oase van Orde, Discipline en Reinheid. Als een gebruiker daarenboven blijk geeft van ‘een sterk karakter’ dan worden de puntjes nog een keer extra op de i gezet. Dat mocht de heer Y. uit M. aan de lijve ondervinden. Ziehier zijn verhaal.

Hier ligt geen papiertje of peukje

Na renovatiewerk aan zijn huis, begaf de heer Y. uit M. zich met het bouwafval naar het recyclagepark in de Industrielaan. Aldaar aangekomen koos hij de voor hem passende afvalcontainers uit.

Een van de toezichters maakte hem erop attent dat hij een kleine hoeveelheid materiaal in de verkeerde container deponeerde. De heer Y. uit M. spreekt van grammetjes, zeker niet meer – hetgeen men als charcuterie bij de slager koopt …

‘Gemist is gemist,’ zei de heer Y. uit M. en hij liet de zaken zoals ze waren. Hij zal zich deze boute uitspraak nog lang heugen. Het ene woord bracht het ander mee. En vervolgens reed hij weg.

Wie op het containerpark van Menen – bijvoorbeeld – glasscherven bij het oud papier gooit, doet volgens het reglement aan sluikstorten op andermans erf. De heer Y. uit M. werd dus zonder veel vijven en zessen gedegradeerd naar de categorie van sluikstorters. De toezichters van het recyclagepark verwittigden de ambtenaar die zich inlaat met de Gemeentelijke Administratieve Sancties (de fameuze GAS-boetes). Die zou het filmpje hebben bekeken (want volgens de heer Y. uit M. wordt elke handeling van iedereen op het containerpark met camera’s in het oog gehouden). Vervolgens schreef de sanctionerende GAS-ambtenaar een boete uit van honderd euro. Alleen bevoorrechten mogen in deze Stad, bij wijze van spreken, ongestraft lithium bij het oud ijzer gooien.

En daarmee was de kous niet af voor de heer Y. uit M. Er volgde nog een factuur van de toezichters van het containerpark: ze rekenden vijftig euro aan om de enkele honderden grammen hardleersheid te verwijderen.

Opsporing verzocht

Glasbollen met camerabewaking in de Wilgenlaan

Het mag duidelijk zijn dat deze website het beteugelen van sluikstorten toejuicht. Het is een verdienste van het Stadsbestuur dat hierop wordt ingezet.

Merkwaardig is wel dat de heer Y. uit M. een volstrekt gelijkaardige behandeling kreeg als de eerste de beste sluikstorter bij de glasbollen. Sluikstorten bij glasbollen blijft een veel groter probleem, dat men wil aanpakken met cameratoezicht. Via de link hieronder komt u op een PowerPoint voorstelling over de actie om de omgeving rond glasbollen proper te houden.

https://mooimakers.be/sites/default/files/public_files/Sessie_3_MIROM-Menen_aanpak_sluikstort_via_camera_en_GAS.pdf

Maar de glasbollensluikstorter is gehaaid. Zo zagen we in de Wilgenlaan hoe de camera omzeild werd, door het illegale afval tussen de glasbollen te deponeren.

Gezien deze website mee-ijvert voor een propere stad, doen we een oproep aan onze lezers. De draagtas op de foto hieronder, die op geniepige wijze werd ‘sluikgestort’ tussen de bollen in de Wilgenlaan, is niet van het alledaags type. Ze heeft rode dwarskanten en is voor de rest wit met kleurrijke punten. Ze heeft beige handvaten.

Heeft u inlichtingen over de eigenaar van deze draagtas of de persoon die ze laatst heeft gebruikt, neem dan contact op met MIROM op het telefoonnummer 056/ 52 81 07.

Zo kunnen ze daar nog eens een echte sluikstorter vatten, en kan de heer Y. uit M. ervan uitgaan dat zijn 150 € boete en kuiskosten een en ander opbrengen voor de gemeenschap.

Herkent u deze draagtas, neem dan contact op met MIROM op het telefoonnummer 056/ 52 81 07

milieu
Geluidsoverlast in Lageweg en omstreken

Uit de verslagen van de geluidsmetingen die we binnenkrijgen, blijkt telkens weer dat onze wijk een lawaaierige buurt is. Soms kan de controle van nieuwe fabrieksinstallaties niet nauwkeurig gebeuren omdat er te veel achtergrond geluid is. Ook blijven daar de klachten van buurtbewoners voor wie goede nachtrust soms een verre …

milieu
Klimaatmaatregelen anders bekeken

In deze rubriek kwamen al professoren en echte geleerden aan het woord. Gezien we een forum willen bieden voor alle gedachten, is het tijd om ook eens naar wijze mensen te luisteren. We brengen hier een open brief van een ‘Koekuitenaar’. Met zijn 83 jaar heeft hij toch al wat …

milieu
Wat ze in Zwijndrecht van Menen kunnen leren

De kranten stonden er vorige week vol van. In de gemeente Zwijndrecht, bij Antwerpen maar dan aan de linkeroever van de Schelde, is een milieuschandaal losgebarsten. De grond is er vervuild met een kankerverwekkende stof die blijft zitten. ‘We mogen de eieren van onze eigen scharrelkippen niet meer eten’, jammeren …