De Koekuit leeft!

Dansende mensen in het wijkcentrum
Een initiatie cowboy-dansen in het wijkcentrum De Koekuit

De Koekuit is van oudsher een wijk die leeft. Centraal punt van alle  activiteit is het wijkcentrum aan de Hogeweg.  Het werd eigenhandig gebouwd door buurtbewoners. Plaatselijke aannemers schonken materialen. Het centrum wordt tot op vandaag bestuurd door de onafhankelijke VZW Parochiaal Centrum De Koekuit.  De leden worden gekozen uit mensen die in de wijk wonen.

Het wijkcentrum De Koekuit

De VZW organiseert eigen activiteiten om de buurt samen te brengen. Zo is  is het jaarlijkse seniorenfeest en de kerststal-ontmoeting.

Maar meer nog  bewijzen de zalen hun dienst als onderkomen voor de meest verschillende activiteiten van de meest verschillende bewegingen. Dat gaat van schlagerfestivals, over tentoonstellingen voor kleinvee, tot motortreffens. Ook de Alerte Koekuit houdt er haar vergaderingen en organiseerde er onder andere, naar aanleiding van herdenking van de de Eerste Wereldoorlog, een tentoonstelling en een vertelwandeling. Zo kwam samen met die wereldoorlog ook onze beweging eens te meer onder de aandacht.

Vertelwandeling over de eerste wereldoorlog bij een van de talrijke bunkers die op De Koekuit staan. (foto: www.studiodelichtpakker.be)

Buitenactiviteiten, zoals het liefhebbersvoetbal, vinden plaats op het ruime sportveld achter het wijkcentrum.

Inkomsten haalt de VZW Wijkcentrum uit haar jaarlijkse fancy fair die nog stamt uit de tijd van de fameuze ‘Koekuit-kermissen’. Hieronder vindt u een verslag van de indrukwekkende taptoe die vorig jaar het hoogtepunt van de fancy fair was. (Laat maar verder spelen terwijl u de rest van de pagina bekijkt.)

De scouts brengen de Meense jeugd naar de Koekuit

De scoutsgroep J.F Kennedy heeft haar vaste stek op De Koekuit. Deze wordt nog vaster nu de scouts een stuk grond achter het wijkcentrum kochten en er een stevig onderkomen bouwen.

Samen met de scouts organiseerde de Alerte Koekuit een grote actie om de wijk net te houden.

Actie tegen zwerfvuil : een samenwerking tussen scouts en Alerte Koekuit

Verbindende momenten in de winkels en op het schoolplein

Kleinhandelszaken in de buurt maken het samenleven aangenamer. De wijkbewoners ontmoeten er elkaar. 

affiche 25 jaar De Koekuit

De Koekuit heeft het geluk dat er in de Hogeweg een slager en een warme bakker zijn gevestigd. We moeten die zaken koesteren

Niet alleen hebben wij het geluk dat ze er zijn, hun kwaliteit is onovertroffen. (Dit is geen verborgen reclame.) Van ver in de stad komen mensen  er inkopen doen.  

Bijna vergaten we nog het kapsalon. Wie daar is gepasseerd is weer helemaal bijgepraat over het reilen en zeilen in de wijk. Hoe het er in de enkele schoonheidsinstituten aan toe gaat, daarop moeten wij u het antwoord schuldig blijven. (Voor ons kan het niet meer baten.)

Belangrijk voor de samenhang van de wijk is ook de plaatselijke school in de Charles Cappellestraat , waar kleuters en kinderen tot het tweede leerjaar heen kunnen. Jongen ouders komen er met elkaar in contact.

Hier kan je niet naast kijken. Dit moet een school zijn. En dat ze een afdeling van de Binnenhofschool is, valt ook niet te betwisten.

De Koekuit leeft maar toch niet zorgeloos

Stellen dat het wonen in de Koekuit helemaal zonder zorgen verloopt, doet de waarheid geweld aan. De Alerte Koekuit houdt de vinger aan de pols in verband met enige kwesties die de wijk wakker houden.

Toekomstige moerasverkaveling?
Overstromingsgevoelige gebieden

De Koekuit is feitelijk een hellende vlak naar de Leie toe.  Sommige straatnamen liegen er niet om: de Lageweg, de Grulbeekstraat en (vroeger) de Waterstraat (nu Maststraat geheten). In het verleden werden bij het aanleggen van de nieuwe verkavelingen  verschillende beken geliquideerd, zodat het water over land zijn weg zoekt. De omgeving van de Charles Cappellestraat, de Koekuitstraat en Betlehem   is overstromingsgevoelig.

Sommige plannenmakers voorzien  zelfs een overstromingsgebied in de Charles Cappellestraat.

Elke verdere wijziging in de waterhuishouding kan de probemen erger maken. De Alerte Koekuit verzet zich ook tegen het bouwen van nieuwe huizen in overstromingsgevoelig gebied.

‘t Zwart Kaveke
 Leef lang: eet geen eieren van uw kippen

Onderzoek heeft uitgewezen dat de bodem besmet is met  stoffen die  in de laboratoria de namen  PCB en dioxine meekregen. Er hangt ook veel fijn stof in de lucht. De instanties raden dan ook af kippeneieren van eigen scharrelkippen te eten. Pompoenachtige gewassen zijn ook uit de boze.

Een en andere is een erfenis van de verbrandingsoven die de plannenmakers ooit lieten bouwen achter de Lageweg, maar die nu met de grond is gelijk gemaakt.

Ook de schrootverwerkende industrie die bloeit op de industriezone Grensland zou mee schuld hebben. Er wordt verder met de vinger gewezen naar onvolledige verbranding van industrieel afval. Zo is in de Hogeweg het ‘zwart kaveke’ bekend. Het spuwt op onverwachte momenten roet over de Bloemenwijk.

Afbreekinstallatie op de industriezone Grensland
Metaalrecuperatie maakt geen Stille Nachtmuziek
Niet voor gevoelige oortjes

Niet iedereen is even gevoelig voor storend lawaai. Sommige mensen horen de lage zoefgeluiden van de windmolens. Anderen worden horendol van het aanhoudend gezoem van ventilatoren.

Nog anderen klimmen in de gordijn van nachtelijk gebonk of knallen. Of ze voelen trilgeluiden goed aan.

Bent u in het geval, dan is dicht bij de industriezone Grensland wonen niet aan u besteed, zeker niet als u met open ramen wil slapen.

Weet dat, als alles zijn gang gaat, ook de Bloemenwijk zo’n lastpak achter de deur krijgt met een nieuwe industriezone.

Moraal van het verhaal

Op De Koekuit wonen fijne mensen met een hart voor hun wijk. De buurt leeft en de mensen ontzien het niet om daarvoor de handen uit de mouwen te steken. Op De Koekuit wordt er niet snel geklaagd. Maar de wijk verdient respect van de plannenmakers en degenen  die haar rechten moeten behartigen.

Kind dat bellen blaast
In het belang van onze kinderen