Wat ze in Zwijndrecht van Menen kunnen leren

milieu

De kranten stonden er vorige week vol van. In de gemeente Zwijndrecht, bij Antwerpen maar dan aan de linkeroever van de Schelde, is een milieuschandaal losgebarsten. De grond is er vervuild met een kankerverwekkende stof die blijft zitten. ‘We mogen de eieren van onze eigen scharrelkippen niet meer eten’, jammeren de buurbewoners op bladzijde een. Er dreigt algehele paniek uit te breken, noteert de journalist.

Kom, kom, kom…

Wij in Menen kunnen spreken uit ervaring. Dioxines en PCB’s van verbrandingsovens en de uitstoot van een afvalverwerker kwamen al tientallen jaren geleden op onze groenten, koeien, kippen en kinderen neergedwarreld. Ook dat goedje blijft liggen en is kankerverwekkend. Geen haan die ernaar kraaide. Mensen in Zwijndrecht, geloof ons, er zijn ergere dingen in het leven.

Hierbij willen we enige enige tips geven aan de bestuurders in Zwijndrecht om de crisis te bezweren. Laten we beginnen met de nodeloze heisa rond eieren. Al meer dan twintig jaar wordt de Menenaars afgeraden eieren van eigen kweek te eten. So what? Aan de bevolking werd fijntjes meegedeeld dat zelfs gezonde eieren eten slecht is voor de gezondheid. Ze bevatten cholesterol. Prijs u zalig dat ge van uw eieren moet blijven, moet de boodschap zijn. Zo blijft ge van hartziektes en aderverkalking gespaard. Deze vervuiling is uiteindelijk een weldaad.

Melk weggieten: lucratiever voor de boer dan verkopen.

En dan dat overdreven gedoe van die boer op bladzijde drie. De man kermt dat hij zijn inkomen zal verliezen nu zijn producten zijn vergiftigd. Kom, kom, kom … De veehouder in Menen die dicht bij vervuilingsbron woonde mocht zijn melk direct in het gotengat gieten. Hij werd ervoor vergoed. Hij kreeg meer betaald dan wat de melkfabriek ervoor zou gegeven hebben. En uiteindelijk heeft de grootste vervuiler zijn erf voor een behoorlijke prijs gekocht.

Het kunnen niet allemaal dokters of advocaten zijn.

Ok, goed. We geven het toe. Er wordt gesproken van mogelijke genetische afwijkingen bij de jongeren in Menen. Maar het kunnen toch niet allemaal dokters en advocaten worden. Vroeg de grote Franse wijsgeer Voltaire zich al niet af wie er, in dat geval, nog het vuile werk zou doen? Stel u voor dat nog meer vluchtelingen onder hun bekwaamheid in de beschutte werkplaats of bij de schrootverwerker aan de slag moeten gaan. Dat zou pas onrechtvaardig zijn.

Terwijl in de science fictionboeken embryo’s worden bewerkt om niet te slim te worden, kunnen de mensen in Menen uit vrije wil kiezen om hier te blijven wonen, en kinderen te krijgen.

De vervuiler laten betalen

Op bladzijde twee van de krant van dinsdag kraait de commentator dat ‘de vervuiler moet betalen’. Weer een van die loze strijdkreten. Is dit nodig? Is dat goed voor de gemoedsrust?

Neen. Mogen wij nog een goede raad geven? In Menen werden de vervuilers nooit verontrust. Nooit is er van hun kant niet de minste verontschuldiging gekomen. Niemand heeft erom gevraagd. Ze werden niet in pek en veren de grens met Halluin overgejaagd. In tegendeel, ze worden behandeld alsof ze normale mensen zijn en krijgen subsidie. Zijn de Menenaars er slechter van geworden? Bah nee, de huizenprijzen zijn laag. De tewerkstelling in de vervuilende industrie piekt (hier is veel mogelijk) en de plaatselijke maatwerkplaats groeit als een besmette kool. De laatste boekhandel sluit (boeken zijn het verderf van de simpele geest). Als de winkelstraat leeg staat kunnen de mensen sparen. Hier maakt geen politicus zich zorgen over zeventig hectaren open ruimte die verkwanseld wordt. Het is al een adembenemende prestatie als een grasveldje wordt omgebouwd tot een snoezelparkje.

Leer met weinig tevreden te zijn. Is dat niet de bron van alle geluk? Bedwing uw ijdelheid en uw ambitie. Zelfs al woont ge niet ver van Antwerpen.

DISCRIMINATIE!!!

Alle gekheid op een stokje nu. De pers staat op haar kop als in het Antwerpse bodemvervuiling wordt vastgesteld. Hetzelfde treurige verhaal in een stad als Menen haalde nooit de nationale pers. Integendeel, toen een commerciële zender het probleem ooit wilde aankaarten, werd de journalist teruggefloten en het programma afgevoerd. Om nooit meer aan bod te komen.

Deze website verzet zich tegen discriminatie. Blank en zwart, man en vrouw, ze verdienen allemaal dezelfde rechten en behandeling.

Maar laat de ogen opengaan: armoede veroorzaakt de grootste discriminatie.

milieu
Geluidsoverlast in Lageweg en omstreken

Uit de verslagen van de geluidsmetingen die we binnenkrijgen, blijkt telkens weer dat onze wijk een lawaaierige buurt is. Soms kan de controle van nieuwe fabrieksinstallaties niet nauwkeurig gebeuren omdat er te veel achtergrond geluid is. Ook blijven daar de klachten van buurtbewoners voor wie goede nachtrust soms een verre …

milieu
Klimaatmaatregelen anders bekeken

In deze rubriek kwamen al professoren en echte geleerden aan het woord. Gezien we een forum willen bieden voor alle gedachten, is het tijd om ook eens naar wijze mensen te luisteren. We brengen hier een open brief van een ‘Koekuitenaar’. Met zijn 83 jaar heeft hij toch al wat …

milieu
Afval storten in het recyclagepark doe je niet zomaar

Een verhaal ter lering van onze correspondentes ter plaatse Nergens wordt afval zo ernstig genomen als op het recyclagepark. In een omgeving waar de wet naar believen met de voeten wordt getreden (lees: de industriezone Grensland) is het recyclagepark van MIROM Menen een oase van Orde, Discipline en Reinheid. Als …