Klimaatmaatregelen anders bekeken

milieu

In deze rubriek kwamen al professoren en echte geleerden aan het woord. Gezien we een forum willen bieden voor alle gedachten, is het tijd om ook eens naar wijze mensen te luisteren. We brengen hier een open brief van een ‘Koekuitenaar’. Met zijn 83 jaar heeft hij toch al wat levenservaring. Hij schreef zijn brief naar de Vlaamse overheid.

Geachten,

Zet de ramen van uw geïsoleerde woning open!

Jaren terug werden de mensen die bouwden gevraagd om niet op en top te isoleren omdat dit ongezond is voor de bewoners. Een huis moet kunnen ademen. Eigenaardig toch, nu gaan ze ons verplichten om zo veel mogelijk te isoleren? Willen ze ons ziek maken door teveel te isoleren? Nu zullen we de vensters moeten openzetten om frisse lucht binnen te krijgen. Raar maar waar. Weten jullie wel wat ge wilt? Eerst is het niet goed teveel te isoleren en een paar jaren later kun je niet genoeg isoleren. Wees maar gerust dit zal de opwarming niet drastisch tegengaan.

Ik neem eens contact op met mijn mutualiteit om de mening van een dokter specialist te krijgen die niets met de politiek te maken heeft ! En wie zijn energierekening nu al niet meer kan betalen, waar zal die de 50.000 euro voor de isolatie vandaan halen? Dit kan ik ook niet betalen. Ik ben er 83 jaar en mijn vrouw 81 jaar. Dit is werkelijk de mensen de schrik op het lijf jagen.

Luchthaven Wevelgem, waar de geslaagde zakenman thuis komt. En soms ook een vrouw die door het glazen plafond breekt (maar dat is slecht voor de isolatie).





Wij zijn dit jaar 60 jaar gehuwd en in al die jaren zijn we drie maal met het vliegtuig op vakantie geweest ! Dus om de 20 jaar! Nu gaan zeer velen praktisch drie keer per jaar met het vliegtuig op reis, één van de grootste vervuilers puur voor het plezier. Wat gaat men daaraan doen ? En al die hele grote jachtboten in de wereld zullen die misschien ook een MIJLHEFFING moeten betalen want daar zit geld hé? Ik heb nog geweten hoeveel zo een boot aan brandstof erdoor jaagt. Pure vervuiling voor de heren hun plezier. Maar daar zullen jullie moeten opboksen tegen de grote ELITE. Ik zal wel kilometerheffing moeten betalen voor mijn kleine VW. Begrijpe wie het kan.


En ook nog dit laatste op mijn mail gekregen: BELGIE HEEFT DE MEESTE MINISTERS PER INWONER VAN HEEL DE WERELD die elkaar wel eens tegenspreken en stokken in de wielen steken. Zeker als het over het klimaat gaat. Wanneer wordt daar eens op bespaard
?


Met groeten,”

De vele ministers winden er geen doekjes om: “De mensen zullen drastisch levenskwaliteit moeten inleveren…”

Menen West

De boze brief van deze geboren en getogen Koekuitenaar brengt ons naadloos bij de kwestie Menen West. Terecht wordt opgemerkt dat met het huidige klimaatplan naar het laaghangend fruit wordt gegrepen: het huis en de auto waarvoor de gemiddelde mens lang spaart en werkt en leningen afbetaalt. Waar hij niet zonder kan.

Neem nu bijvoorbeeld de geplande industriezone Menen West. Het grasland dat daarvoor moet verdwijnen, slorpt veel broeikastgassen op, zoals de fameuze koolstofdioxide. De PROCORO erkent dat er open ruimte verdwijnt voor deze nieuwe industriezone. “Dit vormt een moeilijke afweging van verschillende maatschappelijke belangen”, wordt er gesteld. In deze kwestie moest het klimaat wél even wijken.

Een lage emissie wilde men niet in het plan verankeren. “Het louter inschrijven van klimaatneutraliteit biedt geen werkbaar kader en ook geen rechtszekerheid.” Abra Cadabra.

We wachten verder nog op de beloofde 500 ha natuurherstel voor de Leie (2006). Dit veronderstelt wel meer moed.

Elon Musk is stinkend rijk geworden met onder andere het verkopen van zijn elektrische auto’s. Hij gebruikt zijn geld om de vervuilende elite vervuilende ruimtereizen aan te bieden. Puur voor de grap heeft hij zelfs een Telsa in een baan om de aarde gebracht. Met dank aan het internationaal beleid, de Europese subsidies en uw portemonnee. Zo zit de wereld van de klimaatzorg nu eenmaal in elkaar.

milieu
Geluidsoverlast in Lageweg en omstreken

Uit de verslagen van de geluidsmetingen die we binnenkrijgen, blijkt telkens weer dat onze wijk een lawaaierige buurt is. Soms kan de controle van nieuwe fabrieksinstallaties niet nauwkeurig gebeuren omdat er te veel achtergrond geluid is. Ook blijven daar de klachten van buurtbewoners voor wie goede nachtrust soms een verre …

milieu
Wat ze in Zwijndrecht van Menen kunnen leren

De kranten stonden er vorige week vol van. In de gemeente Zwijndrecht, bij Antwerpen maar dan aan de linkeroever van de Schelde, is een milieuschandaal losgebarsten. De grond is er vervuild met een kankerverwekkende stof die blijft zitten. ‘We mogen de eieren van onze eigen scharrelkippen niet meer eten’, jammeren …

milieu
Afval storten in het recyclagepark doe je niet zomaar

Een verhaal ter lering van onze correspondentes ter plaatse Nergens wordt afval zo ernstig genomen als op het recyclagepark. In een omgeving waar de wet naar believen met de voeten wordt getreden (lees: de industriezone Grensland) is het recyclagepark van MIROM Menen een oase van Orde, Discipline en Reinheid. Als …