Gemengd nieuws
- door : V.M.
- Categorie : Gemengd nieuws
Weer kabaal uit de vervuilende industriezone Grensland
Op ons meldpunt “Grenslandlawaai” kwamen gisteren verschillende meldingen binnen over nachtelijk lawaai uit de vervuilende industriezone Grensland. In de nacht van dinsdag 27 op woendag 28 augustus 2024 liep het weer de spuigaten uit. Er was aanhoudend gebrom te horen, en geluiden alsof metaal tegen elkaar werd geslagen.
Geluidsoverlast uit de vervuilende industriezone Grensland is moeilijk te lokaliseren. Het lawaai galmt tegen alle obstakels en komt schijnbaar van overal. Op sommige plaatsen hoort men niets, op andere plaatsen is het moeilijk te harden. Voor zover we kunnen nagaan situeert het zich vooral in de zuidelijke hoek van de vervuilende industriezone. Een volger die technisch geschoold is, de heer V. uit M., wijst met een beschuldigende vinger naar de biogascentrale Leiestroom, als mogelijke medeverantwoordelijk. De installaties draaien daar ook bij nacht en worden op regelmatige tijdstippen een versnelling hoger gezet. Dat het gebrom ook tijdens de vakantie aanhield, versterkt dat vermoeden.
(Vanuit de Bloemenwijk krijgen we dan signalen over de toenemende geluidsoverlast van de A19 bij Westenwind.)
Nog meer stof en kabaal uit de vervuilende industriezone Grensland?
De firma Vantomme Containers is welbekend in de stad. Wat minder bekend is, is dat het betreffende bedrijf een soort ‘containerparkje’ heeft te hoogte van de firma Holvika in we Wervikstraat. Wie ‘afval’ zegt, zegt ‘shredder’: met zo’n lawaaierige en stofverspreidende machine wordt het afval verbrijzeld. Berucht op de vervuilende industriezone Grensland zijn de shredders van Lapere en Galloo (bis).
In 2021 gaf de provincie een vergunning voor een dergelijk apparaat bij Vantomme, op voorwaarde dat het binnen een volledig gesloten gebouw werd opgesteld. Deze voorwaarde werd in de tijd opgelegd op voorstel van de stad Menen. In Menen kennen wij immers het milieubelastende effect van machines om afval te hakselen. Maar wat wil de brute pech nu? Het gebouw waarin de shredder van Vantomme staat is slechts langs drie kanten gesloten! Wat nu gezongen?
Er werd over onderhandeld met de stad. En wat is de uitkomst? Een afwijking om te shredderen in een deels open gebouw ligt in het verschiet. Dit op voorwaarde dat het enkel op weekdagen tussen 8u en 17u gebeurt. Daarbij belooft de firma alle mogelijke maatregelen te nemen om stofhinder te voorkomen. (Mensen die de afbraak het ingestorte restaurant De Sterre op de Markt volgden, kennen het beperkte effect van dergelijke maatregelen. Stof, stof, stof.
Er is bezwaar ingediend tegen de aangekondigde versoepeling. Er wordt opgemerkt dat geparkeerde wagens in de buurt onder het stof komen te zitten. Maar vermoedelijk zullen die bezwaren niet veel uithalen. Tot 6 september 2024 kunnen er opmerkingen worden ingediend.
Lees meer over dit dossier op volgende link:
https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/2022120717
Voor de omwonenden van de geplande vervuilende industriezone Menen West kan deze afwijking een les zijn: op papier wordt beloofd dat bepaalde activiteiten aldaar enkel in gesloten ruimtes zullen gebeuren. Maar papier is gewillig. U ziet hoe gemakkelijk er kan worden afgeweken van milderende voorwaarden.
Pad langs de Donald Trumpstraat heraangelegd
U kent ons. Als het goed is zeggen we het ook. Mensen die in de buurt wonen kennen het pad langs de nieuwe Donald Trumpverkaveling op de hoek van de Lageweg en de Charles Cappellestraat. Met dat pad kan een stuk omweg worden vermeden. Tot voor kort was dat weggetje verwaarloosd. Er lag een strookje tarmac dat scheef wegzakte in de richting van de beek. Zeker bij regenweer werd de passage daar een hachelijke zaak.
Onverwacht zagen we nu dat het pad met klinkers wordt herlegd. Voor de omwonenden kan dit een troost zijn, nu de Charles Cappellestraat met de nieuwe verkavelingen een drukkere baan wordt.
Minder indrukwerkend maar zeker even nuttig is het brugje dat een pijpenkop van Betlehem verbindt met de Donald Trumpstraat. Het ziet er eerder uit als het werk van een technisch geschoolde gebuur. Met dat brugje wordt een veel groter omweg voorkomen worden. Dit kan een olifantenpad worden.
Derde keer goede keer?
Enige maanden geleden werd er – zoals op zovele andere plaatsen in de stad – een glasvezelkabel onder de grond gestopt op de wijk Betlehem. Nadat de sleuf weer werd dichtgelegd, moesten de gastarbeiders de voetpaden herstellen in de oorspronkelijke toestand. Al in een vorig bericht meldden we dat een en ander problemen zou opleveren voor de wijk Betlehem. Daar zijn immers geen geplaveide voetpaden aanwezig. Voor sommige huizen ligt er een strook gras, op andere plaatsen keitjes, op nog andere plaatsen kasseisteentjes en elders al of niet vaste dalstenen.
Simpelst om te herstellen was schijnbaar het gras. Maar schijn bedriegt. Eerst werden de gazonnetjes ‘hoe komt het uit’ achtergelaten. Na protest van sommige buren kwam een kraan wat aarde wegscheppen en vervangen. Daarop werd er enig graszaad gestrooid.
Helaas bleek de gebruikte aarde niet van de properste soort te zijn. Er kwam meer onkruid dan gras tevoorschijn. Na nieuw protest is de verantwoordelijke firma ten derde male gepasseerd. Dit keer met propere aarde en nog meer graszaad. We houden u op de hoogte van het resultaat.