De firma Hofkip op de vervuilende industriezone Grensland is geen onbekende voor de Alerte Koekuit. Enige jaren geleden ging een moedige bewoner uit Betlehem in gesprek met de directie over niet omkaste ventilatoren. Ze maakten behoorlijk wat lawaai. Soms hangt de geur van gefrituurde kippenspecialiteiten tot ver in de Lageweg.
Ondertussen is de firma Hofkip van naam veranderd en heet nu ‘The Farmchix Company‘. Kippenvlees op stokjes, kip verwerkt in kroketten of worstjes, kip op de wijze van halal; het wordt allemaal geproduceerd bij The Farmchix Company. Weet dat werkelijk alles van een kip te gebruiken is, zo niet voor mens, dan toch voor dier.
fff
Zelfs de allerlaatste restjes bot kunnen dienen om gelatine, beenderlijm of meststof te maken. Alles aan dit beest is van waarde. Een goed kippenvleesbedrijf is een circulaire economie op zichzelf: nada afval. Maar wat zien we de voorbije jaren gebeuren? Er drijft weggegooid geld op de Dode Leie! The Farmchix Company laat het beste van zijn kippen gewoon in de riolen spoelen. Daar waar andere bedrijven het fel gegeerde kippenvet gebruiken voor de kruidenbouillon op grootmoeders wijze, kiekensoep, laxeermiddel of kruipolie, laat de bedrijfsleiding van The Farmchix Company dit kostbare ingrediënt in het afvoerputje lopen. Het goud glipt hen letterlijk door de vingers.
Van dat afvoerputje schuift het boeltje onder normale omstandigheden via het riool richting Wervikstraat, tot bij de nieuwe veeartsenpraktijk tegenover de Lageweg. Vervolgens gaat het zijn weg – nogmaals: als alles goed gaat – onder het Jaagpad langs de Oude Leie, richting rioolwaterzuiveringsstation ver in de Kortrijkstraat. Daar zijn ze best tevreden met die voedzame troep. Niet dat ze ervan eten. Maar gezien de Menenaars zure azijnpisser zijn, groeien ginder zonder de nodige vetstoffen niet de juiste bacteriën om het water te zuiveren.
Helaas, de omstandigheden zijn normaal noch goed. Toen men de rioolbuis langs het Jaagpad aanlegde, en dat is toch al enige jaren geleden, werd in een ‘veiligheid’ voorzien. Als het hard regent kan het riool naar het zuiveringsstation niet alle toevoer slikken. Voor dergelijke noodgevallen is een ‘overstort’ aangebracht. Wat niet door het riool geraakt, loopt dan in de Dode Leie achter de veeartsenpraktijk.
Een dergelijke oplossing is niet uniek. Maar het overlopen mag niet te vaak gebeuren, zeker niet in een stuk doodlopende Leie-arm waar het water praktisch stilstaat. Het dood de natuur en maakt de recreatie onmogelijk. En het stinkt. Het lekkers van de The Farmchix Company dat u op de Leie ziet drijven, is immers slechts het topje van de wansmakelijke ijsberg.
Op het kaartje hieronder vindt u de gekende plaatsen in Vlaanderen waar een overstort aanwezig is. Het overstort in de Oude Leie staat met een rood pijltje aangeduid.
Komt het overlopen van rioolwater in de Dode Leie vaker voor dan vroeger? Of hebben ze bij The Farmchix Company misschien een nieuw recept, waarbij ze enkel nog het magerste vlees van de kip gebruiken? Is de nieuwe chef-kok slordiger – verkwistend zelfs? Er zijn geen statistieken bijgehouden maar de buurtbewoners, tot aan de Oude Sluizen, hebben behoorlijk last van de viezigheid. Naar verluidt weigert de directie van het kippenvleesbedrijf het gesprek met hen aan te gaan. Ze zijn met hun ongenoegens naar de vrederechter gestapt. Een verzoeningsbijeenkomst wordt voorzien in juni. We vernemen verder dat andere bedrijven op de vervuilende industriezone Grensland toenemende klachten over slechtwerkende riolen hebben. Zelfs de lokale televisie is al komen kijken en sprak er schande van!
Het stadsbestuur liet de bewuste riolen grondig spoelen. Want, zo werd vermoed, het vet van het kippenvleesbedrijf kon op den duur een vol-au-vent zijn geworden die de buizen verstopt. Deze actie bleek vruchteloos. Het lozen van het kippenvet in de riolen verbieden kan niet, want een ander bestuur (vermoedelijk Brugge, als alles volgens de regels verliep) heeft daarvoor een vergunning afgeleverd. ‘Wat wettelijk is, is daarom niet wenselijk’, zegt ingenieur en schepen voor stinkende zaken, Patrick Roose hierover.
Naar verluidt zou The Farmchix Company zeer veel spoelwater in de riolen dumpen. Het heeft de laatste tijd veel en hard geregend. Er komen nieuwe verkavelingen bij, industrie wordt grootschaliger. Sommigen bezweren ons dat het afvalwater van de vervuilende industriezone Menen West richting Wervikstraat zal lopen – water loopt naar beneden, houden ze vol. Het moet allemaal door hetzelfde gat. Het overlopen van het riool in de Dode Leie dreigt een regelmatig weerkerend fenomeen te worden.
Een apart afvoersysteem voor het regenwater (zoals dat momenteel in de Sabbestraat wordt aangelegd) kan mogelijk een oplossing bieden. Maar dat kost handenvol geld. Bij de West-Vlaamse intercommunale die vervuilende industriezone Grensland beheert zitten ze in hun ivoren toren. De dienst der waterwegen voelt zich niet aangesproken. De deputatie die de vergunningen uitgeeft op de vervuilende industriezone Grensland is onaantastbaar. Enz …
Verbinding Lageweg en het Jaagpad langs de Leie
Hangt het een vast aan het ander? Het werk aan de verbinding tussen de Lageweg en het Jaagpad langs de Leie ligt stil. Het moest al eind april af zijn. Precies in die omgeving bevinden zich de (ingekokerde) Grulbeek en de riool-overloop naar de Leie. Heeft de kippendril op die wijze effect op de verkeersveiligheid?
Dit land is te ingewikkeld geworden. Op honderden kantoren zitten honderden ambtenaren met een paardenbril plannen te bedenken. Er zijn honderden websites waarop elke dienst zijn waarheid verkondigt. Honderden reglementen. Maar er is geen coördinatie. Misschien is het daarom dat het volk om sterke leiders roept? Zo ziet u maar dat alles in elkaar loopt. En dat riolen met de opkomst van uiterst rechts te maken hebben.
(Bij het opmaken van dit verslag vielen twee dingen op. Ten eerste: de mensen zijn bang. Ze vrezen represailles als ze de dingen bij naam noemen. Ze vrezen zelfs politieke wraakneming. Ten tweede: om recht te krijgen heeft men veel geld nodig. Is dit we wereld waarin we willen leven? )