Voor boer Nuytten op Menen West blijft het leven al twintig jaar stilstaan

Menen West

Bovenstaande afbeelding is geen vergissing. In 2016 voerde de hulporganisatie Broederlijk Delen een actie voor de rechten van de boeren in Colombia. ‘Grond is voor boerengemeenschappen in Colombia veel meer dan dat lapje waar hun huis op staat. Ze wonen er, ze werken er. Ze produceren er hun voedsel. Veel bedrijven en grootgrondbezitters zien vooral het geld dat de grond kan opbrengen. Vaak gaat hun drang naar winst gepaard met omkopingen en bedreigingen,’ gaf Broederlijk Delen mee als commentaar.

Wij herinnerden ons die actie toen we het verhaal van landbouwer Luc Nuytten lazen in onze geliefde Krant van West-Vlaanderen (voorheen De Weekbode). Hij heeft zijn erf op de grond die de provincie wil omturnen tot de vervuilende industriezone Menen West. ‘Boer, tegen 2009 moet je hier buiten zijn, anders dragen we je naar buiten,’ zo dreigden de hooghartige heren uit Brugge.

Nauwelijks was de h. Nuytten in 1977 met zijn bedrijf van start gegaan of een (momenteel achterhaald) gewestplan zette het hele project op de helling. Een deel van zijn grond werd toen voorzien als ambachtelijke zone. Uitstel redde hem van een vroegtijdig moeten opgeven van zijn weilanden.

Het erf van Landbouwer Nuytten in het niet zo idyllische Menen West

In 2004 kwamen dan landmeters over de grond van Luc Nuytten lopen, om nog meer landbouwgebied om te zetten, ditmaal in een vervuilende industriezone van de ergste soort. Vanaf dan zouden hem alle vergunningen geweigerd zijn om aanpassingswerken te doen. ‘Ik wenste dat er nooit sprake was geweest van een bedrijventerrein,’ laat de h. Nuytten optekenen. Ook dat is vandaag de wens van de wijkraad Alerte Koekuit.

Tot zover kunnen we het artikel in ons geliefd weekblad volgen. Maar dan begint de correspondent in zijn enthousiasme te freewheelen. Hij schijft dat dat landbouwer Luc Nuyten al tientallen jaren de speelbal is van een strijd tussen de provincie en de omwonenden. Als Alerte Koekuit voelen we ons aangesproken.

Allereerst: toen in 1977 het plan kwam om zijn landbouwgrond om te zetten in ambachtelijk zone, bestond de wijkraad nog niet. Velen leden waren nog niet geboren. Wanneer de provincie in 2013 besloot om de bestemming van 70 hectare landbouwgebied te veranderen naar vervuilende industriegrond heeft de wijkraad daarover opmerkingen gemaakt. Op de wettelijk voorziene wijze. Evenzo als boer Luc Nuytten werd behandeld als het vuil van de straat, werd de vloer aangeveegd met die opmerkingen. De Raad van State floot in 2014 de planners uit Brugge terug. Landbouwgrond werd weer landbouwgrond. Het boerhof Nuytten was gered.

De maquette van het nieuwe Menen West. Een deel van de grond van landbouwer Nuytten ligt aan de slechte kant (links): daar is de groene buffer met de Bloemenwijk voorzien. Waardeloos voor koopgrage industriëlen.

Case closed? Neen. Er stonden te veel belangen van te veel peetvaders op het spel. De zaak kreeg een reprise waarbij men verder opteerde voor de tactiek van de verschroeide aarde: de procedures werden gerokken en ondertussen werd alle macht aangewend om de omgeving te laten verloederen. De mensen worden uitgerookt. Landbouwer Luc Nuytten is daarvan slechts één van de slachtoffer, samen met honderden buurtbewoners. (Zie de post op onze facebook pagina van 29 juli 2022).

Dit kan de weldenkende burger enkel verbazen. We leven in een tijd die geconfronteerd wordt het belang van open ruimte, woonkwaliteit, waterbeheersing, klimaatproblematiek, lokaal groen, efficiënt gebruik van bestaande industriezones. Hallo Brugge?

Ondertussen hebben de politieke vrienden in Brussel ook de toegang tot de Raad van State bemoeilijkt. Nog meer verloren tijd, geld en halfslachtige voorlopige situaties. Voor het gemak sturen ze ondertussen de zwarte piet door naar de wijkraad. Zoek de zeven verschillen tussen Colombia en West-Vlaanderen. Wanneer komt Broederlijk Delen naar Menen?

Nog meer ellende te verwachten!

De Vlaamse regering heeft in haar wijsheid de provincies recent opgedeeld in bestuursregio’s. Menen valt onder de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Vlaamse regering wil ook meteen de wildgroei van intercommunales een halt toe roepen. Intercommunales zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Van dergelijke verbanden bestaan er duizenden (politiezones, brandweer, streekontwikkeling, afvalverwerking … ).

Nieuw: de provincies worden opgedeeld in regio’s …

Elke samenwerkingsovereenkomst moet in de toekomst binnen de eigen regio worden gesloten.

En dan, vraagt u zich af. Wat heeft dat met Menen West te maken?

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) kocht van landbouwer Nuytten al een stuk grond. Deze intercommunale profileert zich ook als voogd van de vervuilende industriezone Menen Grensland, maar verwaarloost eigenlijk dat koekoekskind.

Nu wil het geval dat de WVI geen regionale werking heeft in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waartoe Menen behoort. Voor zover bekend is ze ook niet van plan dit te organiseren. In Zuid-West-Vlaanderen zwaait de intercommunale Leiedal immers de plak. Wat nu met de WVI op Menen West? Is haar rol daar uitgespeeld?

Het gemeentelijk structuurplan voor Menen, opgesteld door concurrent Leiedal legt alleszins al andere klemtonen. Eens zien hoe ze dat zullen aanpakken.

Besluit

Door de teruggefloten misstappen van de overheid heeft landbouwer Luc Nuytten ernstige schade geleden. De Boerenbond moet opkomen om hem een redelijke schadeloosstelling te bezorgen. Het VOKA is in die materie wel actiever geweest: misschien kan hij iets krijgen uit het Corona-steunfonds.

Menen West
Professor dr. ir. Mi Xi-Sau: “Openbaar onderzoek over nieuwe verkeerslichten in de Ieperstraat is een farce”

Op onze facebookpagina kon u het al lezen: er loopt momenteel een openbaar onderzoek over het vervangen van de rotonde in de Ieperstraat door een kruispunt met verkeerslichten. Die aanpassing wordt het voorgeborchte van de nieuwe vervuilende industriezone Menen West. Wat moeten we hiermee aan? Als we ten einde raad …

Menen West
Het dilemma van Menen West

Een greep uit de berichten in onze brievenbus: Eerste bericht: De heer V. uit M. vraagt ons of we een steek hebben laten vallen. Waarom hebben we niet bericht over de infomarkt die het Agentschap Wegen en Verkeer in het gemeenschapscentrum Gilwe te Geluwe organiseerde? Deze vergadering ging over het …

Menen West
Samen tegen verkleutering van Menen-West

De schooltijdschriftjes Zonneland, Zonnestraal, Zonnekind en Doremi, uitgegeven door de brave paters van Averbode, worden opgedoekt. Maar er dient zich een waardige opvolger aan. Steeds meer krijgt Leiedraad, het informatiemagazine van de stad Menen, het uitzicht van een kleutertijdschrift. Alles is mooi, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten en bij …