Zoals we al vroeger schreven lijden bewoners in de Arkebrugweg onder het lawaai van Galloo Plastics. Dat is een Franse dochterfirma van het grote Galloo waar de plastieken onderdelen van autowrakken worden uitgebroken en gescheiden. De rest van het wrak schuift dan door naar de obscure Frans/Belgische grens waar het geshredderd en verder gescheiden wordt. Bij Galloo Plastics wordt ook bij nacht gewerkt en de machines lopen er niet altijd gesmeerd (letterlijk en figuurlijk).
Op 18 januari werd met tussenkomst van de Alerte Koekuit een overleg belegd tussen buurtbewoners en mevr. Roseline Desprez, het Halewijnse gemeenteraadslid dat bevoegd is voor de relaties met België. Daar werd tot het besluit gekomen dat de de zaak niet zo eenvoudig is. Er bestaat onduidelijkheid over de verhouding tussen Franse en de Belgische milieuwetgeving. Voor België is de provincie bevoegd en in Frankrijk de prefectuur in Rijsel.
Op de bijeenkomst werd besloten om te overleggen met de directie van Galloo Plastics. Met enige kleine ingrepen kan immers al veel verholpen worden. Al was het maar het sluiten van de poorten in de nacht. Mevr. Roseline Desprez was bereid om het contact tot stand te brengen.
Op 23 maart was het dan zover. Mevr. Desprez begeleidde de buurtbewoners en een lid van de Alerte Koekuit op het bezoek bij Galloo Plastics. Ze werden er ontvangen door de heren Joost Schollaert, algemeen directeur, en Miguel Douchez, de verantwoordelijke voor de kwaliteit, gezondheid, veiligheid en omgeving. Dit is het equivalent voor de Belgische preventie-adviseur.
Het gesprek verliep naar verluidt constructief. De problemen van de buurtbewoners werden ernstig genomen. Op 31 maart begaf de h. Douchez zich naar de Arkebrug weg om er metingen te doen. Hopelijk leidt dit dan naar effectieve maatregelen die de woonkwaliteit in de Arkebrugweg ten goede komen.
Stofproblemen
Anderzijds werd vernomen dat de Fransen last hebben van het metaalstof dat van over de Belgische grens komt gewaaid. Enige maanden geleden vroeg het Halewijnse gemeentebestuur hierover een overleg met de Menense collega’s. Er kwam tot op heden nog geen reactie.
In onze mailbox kregen we daarenboven de laatste dagen verschillende klachten binnen over toegenomen lawaaihinder. Het mag nogmaals blijken dat er politieke onwil bestaat om dit bedrijf ernstig aan te pakken.