Plan voor vervangen sparren Luxemousse verbeterd

Grensland

Een week vroeger dan verwacht vergunde de deputatie de kap van de sparren ter hoogte van het gewezen Luxemousse in de Lageweg. Hieronder brengen we een beknopt overzicht van de feiten.

Toen zijn productiefirma’s Luxemousse en Luxefoam hun activiteiten stopzetten, bracht de eigenaar door middel van geruisloze en andere fusies de gebouwen aan de Lageweg onder in een aparte vennootschap. Sedert verhuurt hij ze aan andere ondernemingen. Deze nieuwe situatie werd voor de buurt een bron van heel wat ergernis. De smalle groenstrook tussen de loodsen en de woonhuizen in de Lageweg werd ernstig verwaarloosd. Het struikgewas en de bomen gingen hun gang. De afsluiting zelf ligt zo ongeveer in puin. Hierover aangesproken wees de eigenaar naar de huurders van de gebouwen. Ze zouden contractueel verplicht zijn de zone te onderhouden. Maar niemand weet precies wie die huurders zijn. De groendienst van de Stad maaide sporadisch het woekerende onkruid. Die tussenkomst was ‘een werk van goede wil’. Een eigenaar is immers verantwoordelijk voor het onderhoud van de straatkant van zijn eigendom.

Zaakvoerder ‘Willy’

In functie van een fiscaal voordeel – zo verklaarde hij zelf – wilde de zaakvoerder tegen het einde van 2021 kosten maken. De hoge sparren werden oud, ziek en rijp voor de kap verklaard. De kapotte omheining (die onder meer leed aan de gevolgen van inklimming) zou vervangen worden. Er werd een schetsje opgemaakt van wat er in de plaats zou komen. Even snel werd dat voor goedkeuring op het schepencollege gebracht. Deze overhaaste manier van werken mag enigszins verbazen: de zaakvoerder was immers betrokken bij een initiatief van de Provincie om de industriezone Grensland aantrekkelijker te maken.

ddd

Beroep tegen eerste plan

Er werd beroep aangetekend tegen dat haastje-repje kunst- en vliegwerk. Hier was duidelijk veel meer mogelijk om de woonkwaliteit van de omgeving te bevorderen. Onderstaande schets maakt een en ander duidelijk.

Het haastje-repje plan: de hoge sparren werden vervangen door een enkele rij breed uit elkaar gezette bladverliezende bomen . De afsluiting met draad en haag was lager dan wat er nu staat. Men kon er gewoon overheen kijken. (PS: dit schetsje toont alleen de linkerkant van het project, rechts ervan bevindt zich een identieke zone. Dit project is dus niet min!)

Waarom was dit zo belangrijk? .

  • Grensland is een industriezone voor vervuilende activiteit;
  • loodsen worden nu al verhuurd aan bedrijven van de zwaarste klasse;
  • men weet niet aan welke bedrijven de loodsen in de toekomst worden verhuurd;
  • er is geen bufferzone tussen de industriezone Grensland en de huizen in de Lageweg.

Het ‘schetsje’ werd in beroep door de Provincie naar de prullenmand verwezen. Men moest zelfs niet de moeite doen om het te bekijken. De zaakvoerder (aka verbeteraar van het imago van Grensland) kreeg bij de stedelijke overheid (die over onze woonkwaliteit moet waken) niet alleen de al te ‘spaarzame oplossing’ goedgekeurd. Hij had ook de verkeerde procedure gebruikt. Nu zijn fiscaal voordeel – naar eigen zeggen – om zeep was, dreigde hij buurtbewoners af. De Lageweg zou ten eeuwigen dage een ‘vuile hoek’ blijven ter hoogte van Luxemousse. Zij die in afwachting van de grote bomenkap hun dak al met zonnepanelen hadden belegd, zouden het rendement van hun investering voor altijd moeten missen. ‘Jammer voor de bewoners van de Lageweg . Het is allemaal buiten mijn wil gebeurd,’ treurde de zaakvoerder al of niet oprecht. Allemaal de schuld van zij die hadden geprotesteerd! Een redenering à la Poetin, als u het ons vraagt: wie zich verdedigt krijgt de schuld.

Dan toch een beter plan

Na veel vijven en zessen, is dan toch een beter plan op de juiste manier bij de Provincie ingediend. De wegen van captains of industry zijn soms ondoorgrondelijk. En fiscale voordelen ook.

Verbeterd plan: de bomenrij wordt verdubbeld. De afsluiting met haag wordt weer even hoog als de huidige. Deze afsluiting komt nu achter de bomenrij, zodat het groen beter kan worden onderhouden. (Idem op de rechterkant.)

Is dit een goed plan?

Beter is niet noodzakelijk goed. Met de hoge sparren verdwijnt een natuurlijke buffer tegen het stof en het geluid uit de industriezone. Door de bladverliezende bomen zullen de buurtbewoners nu een half jaar op de lelijke hangars kijken. (In principe mogen dergelijke constructies niet zomaar zichtbaar zijn vanop straat, volgens het reglement op Grensland.)

Maar bij laaghangende zon gaan ze meer elektriciteit vangen met hun zonnepanelen. Niet alleen bij windluw weer, maar ook bij zware storm zal men zijn hondenpoep, afval en wagen veilig op de groenstrook kunnen parkeren. Van kabouterbomen waaien immers geen grote takken. (De blaren zullen wel de goten verstoppen.)

Als het onderhoud van de groene strook goed gebeurd en als de bedrijven die in de loodsen zijn gevestigd properder en met respect voor de buurt gaan werken, kan het uitzicht verbeteren. Als …

De zaakvoerder heeft zijn eigen manier om de mensen te overtuigen van zijn project: ‘Bij klacht wordt door mijn advocaat de raad gegeven om bij aangetekend schrijven de persoon die de klacht indient aansprakelijk te stellen wanneer nog bomen schade verrichten bij derden.‘ De schuld ligt dus niet bij de jarenlange verwaarlozing van de sparren en de nonchalance waarmee de regels aan de laars werden gelapt.

Mooi is anders

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …