Weer nachtlawaai uit de vervuilende industriezone Grensland: wanneer gaan ze eindelijk normaal doen? EN HET WORDT MISSCHIEN NOG ERGER!

Grensland

Vorige week, zeker in de nacht van woensdag op donderdag, klonk er over heel Menen weer kabaal vanuit de vervuilende industriezone Grensland. Op ons meldpunt grenslandlawaai@telenet.be kregen we zelfs klachten uit de wijk Ons Dorp, en dat is toch een meer dan een kilometer weg. Hoe is het mogelijk dat sommige bedrijfsleiders niet het minste benul blijken te hebben dat het slepen van containers en vallen van metaal kilometers ver te horen is. Het behoort tot de elementairste beleefdheid om de nachtrust van duizenden mensen niet te storen. Niet de Menenaars maar de bazen op Grensland zijn marginaal.

Toch hebben die bedrijfsleiders een ‘memorandum’ opgesteld voor het nieuwe stadsbestuur. Een ‘We Wish-nota‘ heet dat tegenwoordig in mooi Nederlands. Het is een lijvig document met als grootste grap:

(Buldergelach.)

De ‘We Wish-nota‘ van de Alerte Koekuit aan het stadsbestuur is korter. We dringen aan op elementaire wellevendheid in de vervuilende industriezone Grensland. Geen nachtelijk lawaai van ventilatoren, compressoren, windmolens of vallend ijzer. Lucht die niet stinkt en een propere Leie.

Een batterijenpark!

Helaas. Het dreigt nog de verkeerde kant op te gaan. Laten we even een ingebeeld reisje maken naar Gentbrugge, meer bepaald naar de Dulle-Grietlaan 17. Daar huist een nesteling van firma’s (Trevi en co.) die ook de windmolens (Grensland-Power) en het mest-naar-elektriciteit-omzettingsbedrijf (Leiestroom) op de vervuilende industriezone Grensland beheert. De sector doet het niet zo goed: soms dalen de elektriciteitsprijzen onder nul. Men moet dan geld toesteken om de elektriciteit op het net te zetten. (In tegenstelling tot kippenvet kan men die niet in de Dode Leie dumpen.) Voor dat probleem kunnen grote batterijparken een oplossing bieden. De stroom wordt dan opgeslagen tot de prijs weer stijgt.

Dus zijn ze in de Dulle-Grietstraat nummer 17 te Gentbrugge op het idee gekomen om een batterijsysteem te plaatsen aan de voet van de windmolen naast de bouwmarkt van Roussel. (Gezien we ook graag een keer geleerd doen, geven we u de volgende details mee: de opslagcapaciteit bedraagt 3,5 MWH met WS Tech omvormers met een totale AC output power van 4800kW en een transformator van 5000 kVA.) Om te zeggen dat het geen kleine thuisbatterij wordt.

Goed bedacht, dacht u misschien. Dat dachten we ook tot ons oog viel op de geluids- en trillingseffecten die de installatie teweeg zal brengen. De omvormer wordt in openlucht opgesteld en zal 79 dB. lawaai maken. (En dat dan nog volgens de fabrieksgegevens, die wel een beetje zullen flateren.) De elektrische omvormer moet immers gekoeld worden. De hoeveelheid geluid die de koeling maakt hangt af van de omgevingstemperatuur. Overdag en in de zomer is meer koelvermogen nodig, waardoor ook meer geluid wordt geproduceerd. De wettelijke geluidsnormen voor industriezones bedragen maximaal 60dB overdag en 55dB ‘s nachts. Deze worden dus overschreden. We herhalen: zelfs volgens de fabrieksgegevens,

In de Dulle-Grietlaan nummer 17 in Gentbrugge weten ze dat zoiets een probleem kan opleveren. Maar daarvoor hebben ze eens te meer iets uit hun mouw geschud. Ze doen daar immers ook aan milieubeheer. Laat ons het systeem gewoon installeren, stellen ze voor, en dan zullen we wel tijdens de werking vaststellen of er werkelijk zoveel lawaai uitkomt. Nadien kunnen we nog altijd opteren voor het plaatsen van geluidspanelen, menen ze.

Het effect voor het woongebied is niet aan de orde.

U denkt nu misschien dat we u voor de gek houden. Dit is zeer zeker niet het geval. Die redenering staat letterlijk in de aanvraag. “Aan de hand van bovenstaande maatregelen voldoet de installatie aan de geluidsnormen van Vlarem,” is het besluit.

We laten hierbij niet onvermeld dat recent is aangetoond dat de straat Ropswalle, een merkwaardige ‘geluidsgang’ (galmgang) is naar de woongebieden in de Lageweg en Betlehem.

We zijn geen geluidsdeskundigen. Maar heel dat verhaal voorspelt niets goed. Geacht nieuw stadsbestuur, met de juiste ondersteuning en visie kunnen wij samen zorgen voor … een betere levenskwaliteit voor al onze inwoners.’

Ropswalle: een ‘geluidsgang’ (galmgang) naar het woongebied aan de Lageweg? De mast in de Maststraat op de achtergrond. Als de batterij-installatie bijkomend lawaai maakt zijn ze ginder de pineut

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …