Contact met Halewijns gemeentebestuur over nachtlawaai Galloo Plastics

wonen

Net over de Franse grens, op enkele honderden meters afstand van de Arkebrugweg, staat het bedrijf Galloo Plastics. Jaarlijks wordt er meer dan dan 50.000 ton plastic afval van auto’s en elektroapparatuur verwerkt. Al jaar en dag klaagt de buurt erover dat het lawaai van de machines bij nacht de mensen het slapen belemmert. We hadden het hier al over in ons bericht van 18 april 2021.

Galloo Plastics (rood kruis op kaart) maakt nachtlawaai op enige honderden meter van de Arkebrugweg.

Gezien het Menens stadsbestuur niet tussenkomst (wat Frans is, Frans is), probeerde de Alerte Koekuit over deze kwestie contact te hebben met het gemeentebestuur van Halewijn. Dat liep niet van een leien dakje. Ook in Halewijn hebben ze hun eigen politieke zorgen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van juni 2020 werd de ploeg van de zittende burgemeester Gustave Dassonville (Les Républicains) weggestemd. Het was dus uitkijken naar zijn vervanger Jean Christophe Destailleur (l’Union, een lokale partij). Maar nauwelijks had die zich in het gemeentehuis geïnstalleerd of er kwam een kink in de kabel.

De Franse Raad van State (ja, die bestaat in Frankrijk ook!) verklaarde de verkiezingsuitslag ongeldig. Er werd een tijdelijke bewindvoerder aangesteld en de stemming werd in september jongstleden overgedaan. De post van burgemeester in Halewijn is blijkbaar een zeer gegeerde job, waarvoor men zeer diep wil gaan. Zo werd in volle verkiezingsstrijd huiszoekingen verricht bij burgemeesterskandidaat Destailleur – naar zijn zeggen op instignatie van de gebuisde voorganger. Maar alle slinkse streken mochten niet baten: bij de nieuwe verkiezingen werd de triomf van Destailleur bevestigd, en ten langen leste kon hij eindelijk echt aan de slag. Slechte verliezer Dassonville trok zich verbitterd terug uit de gemeentepolitiek.

Voor de liefhebbers: in onderstaande video ventileert de nieuwe burgemeester Destailleur zijn boosheid over de huiszoeking. Daarmee weet u ook eens hoe de Halewijnse Eddy Lust eruit ziet.

https://m.facebook.com/JeanChristopheDestailleur59250/videos/896305431278537/

Maar goed, we dwalen af. We hadden het over het nachtelijk lawaai van Galloo Plastics op Halewijns grondgebied, juist over de grens. Sedert de actie tegen de derde windmolen houdt de Alerte Koekuit enig contact met een Franse actiegroep en sommige lokale politici over de grens. Een merkwaardig maar niet onbelangrijk detail hierbij: Lydie Vivier-Verpoort de gewezen Halewijnse schepen voor cultuur woont in Menen. Ze zorgde voor de contacten. Ze heeft de politieke stal van voormalig burgemeester Dassonville verlaten en onderschrijft het project van de nieuwe burgemeester.

Halewijns gemeenteraadslid en go- between Lydie Vivier-Verpoort

Ook nu weer is ze een verbindende kracht tussen Menen en Halewijn. Ze wees de Alerte Koekuit de weg naar Roseline Desprez die binnen het nieuwe Halewijnse bestuur is aangeduid als gemeenteraadslid belast met de Frans-Belgische relaties. Raadslid Desprez spreekt Nederlands, wat het contact zal bevorderen.

Halewijns gemeenteraadslid Roseline Desprez bevoegd voor de Frans-Belgische relaties spreekt Nederlands
De windmolens op Grensland, volgens de Franse wet misplaatst (en dus af te breken).

De goede verstandhouding tussen de België en Frankrijk, zeker in deze streek waar de grens gewoon een streep op papier is, staat soms onder druk. We haalden hierboven al de kwestie van de windmolens op Grensland aan. Deze staan volgens de lakse Vlaamse regels op voldoende afstand van woongebied. Voor de Franse wet werden ze veel te dicht bij de huizen gebouwd. (In Frankrijk werd recent nog ernstige schadevergoeding toegekend aan een slachtoffer van de geluidsterreur van windturbines.)

Over de brand bij Galloo in het voorjaar (tijdens de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem) werd door de overheid in de verschillende landen duidelijk anders gecommuniceerd. ‘Galloo Plastics’ werd in Frankrijk ongecompliceerd als boosdoener gebrandmerkt. Er werd geklaagd over het gebrekkig toezicht. Over de giftigheid van de rook werd er in Halewijn niet flauw gedaan. Dat Galloo recent enige maatregelen nam om de brandveiligheid te verhogen, is dan ook zeker mee te danken aan de Franse publieke opinie.

dddddd

Klare taal van over de grens

Tijdens het overleg met de delegatie van het Halewijnse gemeentebestuur komende vrijdag zal het dus over het grensoverschrijdend lawaai van Galloo Plastics gaan. En dus weerom over het handige (mis)(ge)bruik van de grensgrenslijn door milieuterroristen. Kan men net over de grens ongestraft lawaai maken? Zeker, alleen zal de Alerte Koekuit het probleem niet oplossen, maar het wordt op de kaart gezet. Het is aan onze overheid om op te komen voor haar burgers..

Ingezonden foto (met dank aan lezer P. uit M.)
Uit een ander vaatje:
Jannick Sercu, Marketing Director, Galloo Plastics en echtgenoot van een Menense schepen voor omgeving prijst de weldaden van zijn bedrijf op de plastiekbeurs in Dusseldorf (2019)

LEEF DE CORONAREGELS NA

wonen
Alles hangt aan elkaar

De firma Hofkip op de vervuilende industriezone Grensland is geen onbekende voor de Alerte Koekuit. Enige jaren geleden ging een moedige bewoner uit Betlehem in gesprek met de directie over niet omkaste ventilatoren. Ze maakten behoorlijk wat lawaai. Soms hangt de geur van gefrituurde kippenspecialiteiten tot ver in de Lageweg. …

wonen
Bouwgrond te koop

De Donald Trumpstraat (de nieuw verkaveling op de hoek van de Charles Cappellestraat en de Lageweg) nadert haar voltooiing. De nutsleidingen liggen er, de verlichtingspalen staan er. Waarlijk, dit wordt een parel aan de kroon van het Menense woonbestand. Meer nog, we staan hier voor een nieuw hoogstandje van de …

wonen
Lageweg en Maststraat krijgen nieuwe asfaltlaag

Het wegdek in de Lageweg tussen de drankencentrale Bayart en de Charles Cappellestraat krijgt een nieuwe asfaltlaag. In een beweging wordt ook de kleinere Maststaat meegenomen. De start van het werk is voorzien op 19 juni. Men hoopt ermee rond te zijn in één week, als het weer een beetje …