Galloo Lageweg krijgt proefperiode opgelegd

Grensland

Op 13 augustus werd de beslissing van de minister van Omgeving bekend in verband met het beroep dat de Alerte Koekuit aantekende tegen de voorziene uitbreiding van de site Galloo aan de Lageweg.

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens (en mooie beloftes) moet de minister hebben gedacht. Laat ze nu maar een keer bewijzen dat ze alles zo stil en proper kunnen houden als ze op papier beweren. Daarom heeft ze de buitenactiviteiten alleen op proef toegestaan.

Overdekte brandveilige opslag van elektronisch afval …

Als de eigen verkooppraatjes kloppen, moeten ze zich bij het schrootverwerker geen zorgen maken. Indien niet is het: eigen schuld, dikte bult. Twee jaar lang zal Galloo nu moeten bewijzen dat de beloofde geluiddempende luifel werkelijk zo’n fantastisch effect zal hebben. En dat de shedder in open lucht de geluidsnormen niet met de voeten treedt. En dat de piekgeluiden van vallend afval de norm niet overschrijden. En dat het naar buiten rijden met bakken afval het leven van de buurtbewoners niet zuur maakt.

Dat alles hebben ze zelfs geschreven en met een plastieken glimlach beweerd op de hoorzitting. Maar in het verslag van de commissie lezen we minder stelligheid. Het zou allemaal ‘mogelijk moeten zijn’, op basis van ‘mathematische modellen en extrapolaties’. Kom en zie over twee jaar.

Daarenboven moeten de resultaten van de regelmatig uitgevoerde verplichte geluidsonderzoeken gepubliceerd worden. Alle klachten moeten in een voor iedereen toegankelijk register vermeldt worden en op een publieke website worden geplaatst. De zwijgcultuur wordt doorbroken.

Zonder een heksenjacht te ontketenen, zal het aan de buurtbewoners zijn om klachten tijdig te melden zowel aan de firma als aan de afdeling toezicht van het ministerie. En om na te kijken of die klachten en de genomen maatregelen wel degelijk op het web verschijnen.

Als de buurt nu steken laten vallen zal de zaak voor goed verloren zijn. Woonkwaliteit is in ieders belang en daaraan meewerken een opdracht voor iedereen. Via de facebookpagina van de Alerte Koekuit kan bijstand worden verleend. Regelmatig zullen we in deze webstek op de zaken terugkeren.

En het stedelijk meldpunt?

Bewust vermelden wij bij de contactgegevens niet het stedelijk meldpunt. Zoals bekend is deze dienst momenteel aan hervorming toe. De vernieuwing wordt niet voor het einde van het jaar verwacht. De betreffende dienst is onderbemand en vindt zichzelf niet deskundig in verband met ingewikkelde milieu-materies.

Overigens kwam er van de kant van onze raadsman ernstige bedenkingen in verband met de houding van het stadsbestuur. Het college van burgemeester en schepenen formuleerde inderdaad ernstige bezwaren tegen de uitbreiding van Galloo in de Lageweg. Maar men verzuimde aanwezig te zijn op de hoorzitting. Daar mocht de Alerte Koekuit het werk alleen opknappen.

Goed ingelichte bronnen zijn er van overtuigd dat het stadsbestuur daarentegen wel een advocaat zal uitsturen om de vervuilende industriezone Menen West met hand en tand te verdedigen.

In de buurt bestaat de vrees dat de nieuwe vergunning voor Galloo in de Lageweg het startschot wordt voor het opzetten van een nieuwe grote site. Terreinen die op Grensland te koop worden aangeboden, schaft Galloo zich gretig aan om nieuwe afvalstapels te leggen. Een tip: precies naast de nieuwe site in de Lageweg staat het hoekje om, Ringlaan 11, deze lege hangar. (Op het infobord staat alleszins dat er geen activiteit is.) Wordt Galloo de nieuwe eigenaar om haar site Lageweg nog meer glans te geven?

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …