Waarom (de meeste) geluidsonderzoeken niet deugen

wonen

Een wetenschappelijk onderzoek met de ongevraagde medewerking van Glace Lionel (betere ijskreem bestaat er niet).

De slinger van Foucault (U voelt zich langzaam moe worden …)

De geleerde Galileo gooide honderden jaren geleden allerlei rommel uit de scheve toren van Pisa om te demonstreren dat alles even snel valt. (Op vandaag zou hij daarvoor een GAS-boete krijgen, maar dat is het punt niet.) Een andere bolleboos, Léon Foucault toonde met een simpele slinger aan dat de aarde om haar as draait.

Beide genieën hebben daarmee bewezen dat men om grote uitvindingen te doen, geen dure laboratoria nodig heeft. Men moet de dingen niet ingewikkelder te maken dan ze zijn. Voorbeelden wekken. Nu onze wetenschappelijke medewerker een weekje vakantie heeft op de Sorbonne, besloot hij met beperkte middelen het bewijs te leveren dat de meeste onderzoeken over geluidsoverlast niet deugen.

De proefopstelling

Wat hebben we nodig voor dit experiment: twee proefpersonen die niet doof zijn en een ijsroomkar met een muziekje. (Voor de gelegenheid Glace Lionel, maar u kunt ook uw eigen crèmekar gebruiken). Verder niets.

Hieronder vindt u een schematische voorstelling van de proef:

Wie goed toekijkt ziet dat proefpersoon 1 zich op de spoorwegbrug van de Westhoeklaan bevindt en kijkt in de richting van de drankcentrale Bayart. Proefpersoon 2 bevindt zich in de Lageweg ter hoogte van de wegversmalling. Lionel komt met zijn camionette vol roomijs voorzichtig de brug afgereden naar de Lageweg. Hij laat zijn muziekje spelen om de mensen te verwittigen dat hij aantocht is.

Terwijl het gewone volk in drommen uit hun huizen stroomt om een hoorntje of een potje vanille of chocolat te kopen, blijven de proefpersonen staan. Ze zijn een en al oor voor het muziekje dat uit de luidspreker komt.

Proefpersoon 2 in de Lageweg hoort het gewone melodietje. Maar wat hoort proefpersoon 1? Naarmate Lionel afdaalt naar de Lageweg hoort hij het liedje twee of drie keer. Alles klinkt door elkaar en het klinkt verschrikkelijk vals. Alles weergalmt tussen de betonnen fabrieksblokken. Dit verschijnsel is niet voorzien in de fameuze computermodellen waarmee de zogezegde geluidspecialisten ons om de oren slaat.

De theorie bevestigd

De grilligheid van echo’s

Op de hoorzitting over Galloo, enige weken geleden merkte een van de commissieleden op dat er tegenspraak is over hoeveel geluid Galloo nu echt maakt. Dank zij de proef is aangetoond dat het lawaai aan de bron een ander niveau en een andere (vervelender) aard kan hebben (bijvoorbeeld) vijfhonderd meter verder. Vooral de lage tonen zijn hieraan onderhevig. Galloo ligt in een put. We krijgen daarbij nog het kuileffect.

Kuilgeluid

We haalden in een vroeger bericht al Peter Leroy aan, professor in de beleidswetenschappelijke milieukunde. Helaas is de man nu op pensioen. Hij stelt dat het apart berekenen van geluidsoverlast per bedrijf fout is. Het geheel moet bekeken worden. Daar zijn de fameuze modellen niet toe in staat.

Dus, de pierlala’s die beweren dat de nieuwe industriezone Menen West voor de Voorhoek in Geluwe nauwelijks één decibel bijkomende overlast zal meebrengen, doen aan pseudowetenschap.

Geen nachtwerk is het beste standpunt in deze kwestie.

Uit dankbaarheid zal de proef in de Lageweg de ‘Lionelproef’ worden genoemd. De resultaten verschijnen eerstdaags in het wetenschappelijk tijdschrift New Nature.

Picture

PS: wat is er aan de hand bij Hofkip in de Industrielaan?

Kaduke koeling bij de firma Hofkip?

Van mevrouw P. uit M. ontvingen we bij het ter perse gaan het volgende bericht:

Met de firma Hofkip is er de laatste tijd een probleem. De omkasting rond de ventilatoren moet altijd verwijderd worden om één of andere reden: onderhoud of herstel, en bij extreme temperaturen worden de wanden errond niet teruggeplaatst.

We hebben daar begrip voor. Ook nu weer is de omkasting (en hier spreken we nu niet over extreme temperaturen) verwijderd  en zal dus gezien het weekend in aantocht is, zo blijven.  Weeral geluidsoverlast voor de omwonenden gans het weekend.  Deze firma belooft altijd maar hervalt ook altijd in dezelfde fout.  Kan hier iets aan gedaan worden ?

Voor een vleesverwerkend bedrijf is een goede koeling onontbeerlijk …

wonen
Alles hangt aan elkaar

De firma Hofkip op de vervuilende industriezone Grensland is geen onbekende voor de Alerte Koekuit. Enige jaren geleden ging een moedige bewoner uit Betlehem in gesprek met de directie over niet omkaste ventilatoren. Ze maakten behoorlijk wat lawaai. Soms hangt de geur van gefrituurde kippenspecialiteiten tot ver in de Lageweg. …

wonen
Bouwgrond te koop

De Donald Trumpstraat (de nieuw verkaveling op de hoek van de Charles Cappellestraat en de Lageweg) nadert haar voltooiing. De nutsleidingen liggen er, de verlichtingspalen staan er. Waarlijk, dit wordt een parel aan de kroon van het Menense woonbestand. Meer nog, we staan hier voor een nieuw hoogstandje van de …

wonen
Lageweg en Maststraat krijgen nieuwe asfaltlaag

Het wegdek in de Lageweg tussen de drankencentrale Bayart en de Charles Cappellestraat krijgt een nieuwe asfaltlaag. In een beweging wordt ook de kleinere Maststaat meegenomen. De start van het werk is voorzien op 19 juni. Men hoopt ermee rond te zijn in één week, als het weer een beetje …