We ontvangen steeds meer positieve reacties op onze facebookpagina en onze website. Ook de nuttige berichten en bruikbare tips stromen toe. Waarvoor onze beste dank. Er waait in Menen duidelijk een nieuwe wind: zelfbewuste burgers die een kwalitatieve woonomgeving belangrijk vinden, slikken het niet langer dat een ‘elite’ de dingen naar zijn hand zet. Lees hieronder het verslag van een zoektocht, niet naar de bronnen van de Nijl, maar wel naar de oorsprong van het gezoem dat in de ruime omgeving van de Arkebrugweg het leven zuur maakt.
We citeren een recente mail:
‘Ik weet het zeker!! Want ben zelf gaan zoeken en kijken. Ik weet perfect vanwaar het geluid komt. Dat eeuwig overdreven gezoem!! Komt van de hangar die gesitueerd is onderaan op de satellietfoto. Ik heb er gestaan en dus zelf gezien.’ Aan het woord is een inwoner van de Arkebrugweg. ‘Wij wonen heel dicht!! Net aan de overkant!! Dus hoor je het gewoon tot in de slaapkamer!! Dus is verschrikkelijk ‘s nachts.’
Een andere volger voegt daaraan toe: ‘Ook in onze slaapkamer, zelfs na het laten plaatsen van een nieuwe velux met 3 dubbel gelaagd glas dat geluidswerend is.‘
‘We hebben de oude sluis overgestoken en we zijn aan de Franse kant doorgewandeld richting Galloo. Tot we bij een bedrijf kwamen met allemaal zakken met ‘Galloo Plastics’ erop. De poort stond open en we hoorden het geluid dat we ook in nacht horen.’
Het lawaai zou dus van net over de grens komen, waar het deelbedrijf Galloo Plastics aansluit bij het Belgische conglomeraat. Weerom Galloo?
In een vorige bericht (26 maart) schreven we dat de milieucoördinator van de Belgische bedrijven van Galloo verklaarde dat het nachtelijk gebrom niet van zijn afvalsites komt. Hij wist waar het vandaan kwam maar weigerde iemand met de vinger te wijzen. We schreven toen dat het onbegrijpelijk is dat de verschillende fabrieken van Galloo op Grensland zomaar gewillig de rol van zondebok op zich namen.
Misschien wordt nu een en ander duidelijk? Komt het gezoem van een Frans zusterbedrijf net over de grens? De politie werd gecontacteerd maar zou hier niets aan kunnen verhelpen want de overlast komt van Frans grondgebied.
Alerte Koekuit Consulting Center geeft raad
Galloo bevindt zich steeds meer in woeliger vaarwater. Wat hapert er daar aan de bedrijfscultuur? Die gasten hebben constructief advies nodig. Gewoonlijk vragen onze adviseurs veel geld voor hun raadgevingen. Maar in sommige gevallen maken we een uitzondering. Bijvoorbeeld voor firma’s die geteisterd wordt door branden tijdens Gent-Wevelgem en zich moeten weren tegen de beroepsprocedures van buurtbewoners. Ook de talrijke berispingen vanuit de milieudienst en de politiek tasten hun zelfwaarde gevoel aan. Ziehier zeven constructieve adviezen om de firma Galloo weer onder de mensen te laten komen. Om ze goed te onthouden, laten we ze telkens met een boutade beginnen. Zelfs hersenen die door PCB’s zijn aangetast kunnen ze zo onthouden.
1) De nachten zijn lang, de dagen zijn kort. Als de milieucoördinator van Galloo stelt dat er in sommige afdeling nachts niet wordt gewerkt, wat bedoelt hij dan met het woord ‘nacht’?
Volgens de milieuwetgeving duurt de nacht van tien uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s morgens. Tot dan is het lawaai dat een bedrijf mag maken veel beperkter dan overdag. De indruk bestaat dat er op sommige plaatsen al om vijf uur volop bedrijvigheid is. (In de toekomst wil men bij Galloo Lageweg bijvoorbeeld al volle bakken afval op de koer stapelen vanaf vijf uur.) Dat is in alle opzichten nachtwerk. Als er ergens ‘niet bij nachte wordt gewerkt’, gaan we er vanuit dat de milieucoördinator bedoelt dat er niet voor zeven uur ‘s morgens machines of ventilatoren aan de gang worden gezet. Zo wordt al een eerste spraakverwarring voorkomen.
dddddd
2) ‘Galloo’ is niet ‘Galloo’ Hoe is dat toch mogelijk, vragen vele mensen zich af: wanneer ze klagen over lawaaihinder uit de site kant Wervikstraat, wordt hen geantwoord dat er op dat bewuste moment ginder niet werd gewerkt.
Het blijkt dat de milieuverantwoordelijken bij Galloo een zeer rigide kijk op de dingen hebben. Voor hen is site ‘Galloo Wervikstraat’ niet de site ‘Galloo hoek Wervikstraat-Ropswalle’. En ‘Galloo France’ is niet ‘Galloo Wervikstraat’, hoewel het onderscheid tussen die twee bedrijfseenheden slechts bestaat uit een ingebeelde lijn. Ook ‘Galloo Plastics’ dat nu een nieuwkomer in het lawaaiverhaal wordt en dat aansluit bij de site Wervikstraat is niet ‘Galloo Wervikstraat’. Die rigiditeit maakt de vooruitgang in de klachtenbehandeling moeilijk. We durven niet te veronderstellen dat dit de bedoeling is. Hoewel, geen van de klagers kreeg tot op heden ooit al een constructief antwoord op de vraag wat er met zijn bezwaren werd aangevangen.
3) Het geheel is meer dan de delen. Gebruik uw grootte wanneer het u uitkomt maar gebruik ook uw kleine afdelingen wanneer dat voordelen biedt. Gaat het over het aantal werkgelegenheden of de hoeveelheden verwerkte materialen, gebruik dan de cijfers van de hele groep. Dat wekt indruk, laat deuren opengaan. Gaat het over overlast of de zoveelste (als uiterst klein voorgestelde) uitbreiding, verwijs dan naar de afdeling. Wie de optelsom ziet in de Wervikstraat, kan moeilijk geloven dat die mastodont uit al die kleine schijfjes is gegroeid. Aanpassen van een waterzuivering blijkt een nieuwe fabriek te zijn …
4) Eigen schuld dikke bult. De firma Galloo roept het van de daken: weinig bedrijven investeren zoveel in milderende maatregelen om milieulast te beteugelen als zij dat doet. Verrassend is dat helemaal niet en het maakt ook geen indruk. Als men bijvoorbeeld zo hoog nodig aan de Lageweg – op 300 meter van de woningen – een afvalverwerkingscentrale wil bouwen, dan zal er wel een en andere moeten gebeuren om dat binnen de regels te houden. Wie een subtropisch zwembad bouwt op de Noordpool zal ook wel weten wat de verwarming en de antivries kost.
Overigens stellen we vast (nu ook weerom in de Lageweg) dat specialisten die de zoveelste uitbreiding moeten beoordelen, vaak waarschuwen. Het is niet zelden onzeker of de gemaakte kosten om overlast te voorkomen, zullen opleveren wat men belooft. Doet Galloo hier dan onbesuisde uitgaven? Is die beloofde geluidsluifel in de Lageweg niet meer dan een onverantwoorde gok? Neen, want elke kost die voorgesteld wordt als een milieumaatregel is in feite een nieuwe uitbreiding.
5) Ken uw mannetjes. We komen terug op ‘Galloo Plastics’ waarover in de inleiding werd geschreven. De welingelichte kringen (dank u wel welingelichte kringen) melden ons dat de partner van de Menense milieuschepen marketingdirecteur is in dat bedrijf. Nu is het best begrijpelijk dat de betreffende partner zijn carrière niet laat staan voor een middelmatige politieke loopbaan van zijn vrouw. (Zie hoe het is vergaan met de vorige burgemeester van Menen.) Maar de bronnen melden dat de betrokkenheid van die partner dieper gaat dan enkel de kantooraangelegenheden. Ze wijzen ons op het bestaan van een Wervikse serviceclub waar de betreffende marketingdirecteur aan goede werken doet, samen met de doodgeverfde topman van Galloo. En dezelfde bronnen melden dat de milieuschepen en toekomstige burgemeester van Wervik eveneens lid is van die weldoenersclub. We zien ook namen passeren van nog enkele andere bedrijfsleiders uit Grensland. Beste politici: gebruik die contacten om Galloo tot beterschap te brengen, en laat u niet langer ringeloren.
bbbbbbb
6) Benoem geen Comical Ali als woordvoerder. We hebben het al vroeger gehad over de communicatieverantwoordelijke van Galloo die tijdens de brand ter gelegenheid van Gent-Wevelgem de verkeerde steekkaart voorlas. Hij verkondigde dat de nachtwaker omstreeks 11 uur in de morgen de brand opmerkte en hij kende de oorzaak al op voorhand. In een vraaggesprek met onze geliefde Krant van West-Vlaanderen (voorheen De Weekbode) probeerde dezelfde schertsfiguur op knullige wijze de aandacht te verschuiven op het onderwerp ‘bodemvervuiling’. De firma Galloo pleit volgens hem daarbij geen schuld, enkel medeplichtigheid. So What? Deze Comical Ali zat nog in de kleuterklas toen Galloo de bodem voor jaren met PCB’s en andere rommel vervulde. Ken het bedrijf waarvoor je werkt.
7) Verwar sociale economie en milieuzorg niet met geldgewin. Er moet open kaart worden gespeeld. Van welke subsidies en uit welke potjes mag de bedrijvengroep Galloo mee-eten? Er moet duidelijkheid komen welke ambitie de Vlaamse overheid heeft met dit bedrijf. Er moet duidelijkheid komen op welke wijze het geld besteed wordt. Het is óns geld.
Laat Galloo niet de Let’s Go Urban van de afvalindustrie worden.