I love the smell of napalm in the morning: ‘t zwart kaveke stinkt

wonen

Onder het motto als zij met ons lachen, dan doen wij het met hen

Wie kent ze niet,  de typische schoolstoelen met afgerond houten zitvlak en gebogen rugleuning?  U stond er misschien nooit bij stil,  maar achter die ogenschijnlijk zachte krommingen gaat een interessant productieapparaat schuil: dat van de gekende houtbuigerij G. Desmet NV in de Veldstraat. Dit bedrijf is een parel aan de kroon van het Menense ondernemerschap. Zijn hoogwaardige kwaliteitsproducten met de meest complexe en uitlopende vormen, vinden hun toepassing in allerhande designmeubelen.

Zitmeubel Roemeens design. (Het product kan licht afwijken van het afgebeelde model. De accesoires zijn niet inbegrepen)
© G.Desmet en Cie

Deze familiale kmo heeft twee vestigingen: een in het West-Vlaamse Menen en sinds 2003 een tweede in Roemenië. Gezien de belachelijke handhaving van de milieuwetgeving in dat gewezen Oostblokland voelde de houtbuigerij G. Desmet NV er zich onmiddellijk thuis. Europese subsidie zorgde voor de rest.

Dankzij intensieve samenwerking en contacten tussen de twee sites slaagt het bedrijf erin de sterktes van beide locaties te combineren. Houtbuigerij G. Desmet NV houdt innovatie hoog in het vaandel, zowel voor haar producten als productie.

Nieuwe processen om de doorgangsnelheid te verhogen, ook in de kantoren.
© G.Desmet en Cie

De houtbuigerij Desmet is een QRM -bedrijf: Quick Response Manufacturing (QRM) is een strategie om processen te verbeteren. De wachttijden moeten korter worden. Niet alleen de productie, maar ook de kantoren werden daarvoor geoptimaliseerd. Door te focussen op snelheid, blijken de kosten omlaag te gaan.

Designers van de houtbuigerij G. Desmet kakken niet graag binnen de lijntjes.  Op die manier flirten ze met de grenzen van hun materiaal en creëren ze producten met bizarre krommingen en golvende lijnen.  Onrealiseerbaar?  Niet als het van de directie van houtbuigerij G.Desmet NV afhangt.

Er is evenwel nog een klein probleempje bij houtbuigerij G. Desmet NV. Wat uw kat, uw hond en uw hangbuikvarken wel al kan, daar slaagt de directie van deze industriële parel niet in: ze zijn nog niet zindelijk. Ze bevuilen nog het eigen nest en dat van hun geburen.

Door de Brexit, de opwarming van de aarde, de corona en nog een aantal andere uitvluchten, kopen de mensen geen geplooid hout meer. Het is uit de mode. Ook in Roemenië hapert er wat aan de zo geprezen optimale werking: daar is de website zelfs afgesloten.

Wanneer de niet verkochte stock wordt opgebrand, komt er uit het zwart kaveke achter de Bloemenwijk vieze rook. En die rook stinkt van langs om meer. Het is zeker geen zuiver en hoogwaardig sandelhout, als we een eufemisme mogen gebruiken. De milieupolitie werd verwittigd.

Helaas, zo wordt de boze buren meegedeeld, de houtbuigerij G. Desmet NV beschikt over een licence to kill en doet dus wat ze wil. Alles is naar de wet, zegt de agent die het zou moeten weten.

Gelukkig is beterschap in zicht. De firma kreeg subsidie om de persoonlijk groei en ontwikkeling van de medewerkers te bevorderen. Laten ze beginnen bij het begin: de bazen op het potje leren gaan.


Aan de uitstraling van dit bedrijf waar innovatieve producten op een efficiënte en industriële manier worden gecreëerd, is zo te zien nog enig werk. Maar vergis u niet. Achter het hoekje staat er heel wat te gebeuren. Alles komt goed.
wonen
Alles hangt aan elkaar

De firma Hofkip op de vervuilende industriezone Grensland is geen onbekende voor de Alerte Koekuit. Enige jaren geleden ging een moedige bewoner uit Betlehem in gesprek met de directie over niet omkaste ventilatoren. Ze maakten behoorlijk wat lawaai. Soms hangt de geur van gefrituurde kippenspecialiteiten tot ver in de Lageweg. …

wonen
Bouwgrond te koop

De Donald Trumpstraat (de nieuw verkaveling op de hoek van de Charles Cappellestraat en de Lageweg) nadert haar voltooiing. De nutsleidingen liggen er, de verlichtingspalen staan er. Waarlijk, dit wordt een parel aan de kroon van het Menense woonbestand. Meer nog, we staan hier voor een nieuw hoogstandje van de …

wonen
Lageweg en Maststraat krijgen nieuwe asfaltlaag

Het wegdek in de Lageweg tussen de drankencentrale Bayart en de Charles Cappellestraat krijgt een nieuwe asfaltlaag. In een beweging wordt ook de kleinere Maststaat meegenomen. De start van het werk is voorzien op 19 juni. Men hoopt ermee rond te zijn in één week, als het weer een beetje …