De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester in het sop om te bewijzen dat alles ok was, in Menen gebeurde hetzelfde (volgens zijn aankomende concurrenten: helaas) niet.
Als grote vervuiler in Menen wordt het kippenvlees-verwerkend bedrijf Farmchix Company op de industriezone Grensland met de vinger gewezen. De bedrijfsleiding die al lang van het probleem de hoogte is, beloofde na acties van de buurtbewoners daar wat aan te doen. Er wordt een bijkomende waterzuivering geïnstalleerd. Tot 15 augustus 2024 loopt het openbaar onderzoek over de bijkomende installatie.
Vind hieronder de link naar het openbaar onderzoek
https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/2024076275
De nieuwe installatie zal de verontreiniging met 50% laten dalen. Maar zelfs dan, en in combinatie met de bestaande vetvanger, zal het bedrijf de norm die geldt voor sector voedingsverwerking niet halen. Meteen wordt in de vergunningsaanvraag dan ook een afwijking gevraagd, om viezer water te mogen lozen. Als argument wordt aangevoerd dat het grote waterzuiveringsstation in de Kortrijkstraat de verhoogde verontreiniging aankan. NIemand die dat betwist.
Bij grote regenval komt het afval wel verder in de Dode Leie terecht. In een stromende rivier kan dat voor één keer misschien geen kwaad. Maar het water in de Dode Leie staat praktisch stil en die overloop komt wel vaker voor.
Dan komt de Stad in het geding
De Stad is verantwoordelijk voor het rioleringsstelsel. Het is maar zeer de vraag of het huidige systeem voldoet. Regenwater, rioolwater en industrieel afvalwater moeten door de zelfde pijp. Heeft men bij de woon- en industrie-uitbreidingen rekening gehouden met de beperkte capaciteit van de overstort?
Daarbij, weet dat het vet van Farmchix Compagny op de Dode Leie eigenlijk de kanarie in de koolmijn is. Die rommel blijft flagrant bovendrijven en valt op. De rest is een duistere massa.
Excuses
Tot slot past het hier onze excuses aan te bieden aan de hoofdkok van Farmchix Company. In een vorig artikel verdachten wij hem/haar ervan dat hij/zij nogal spilzuchtig of slordig was door de helft van de kippen in het riool te dumpen.
Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het hier (gelukkig) vooral om bevuild bakvet uit de industriële friteuse gaat, die op donderdag wordt gereinigd. Pardon.