Dank voor de vele post die we reeds mochten ontvangen over de lawaaihinder vanuit de vervuilende industriezone Grensland. We inventariseren de gegevens. Meer meldingen zijn nog steeds welkom op het mail-adres Grenslandlawaai@telenet.be. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we de situatie kunnen beoordelen.
Ons secretariaat signaleert dat we een doelgroep missen. Er komen berichten over mensen die slapen met oordopjes in. Anderen zijn van slaapkamer verhuisd omwille van het lawaai. Hoewel deze buurtbewoners niet langer over actuele gegevens beschikken, zijn ook hun verhalen welkom. Zo kunnen we nog een beter overzicht van de problematiek krijgen.
Ook de heren in Brugge zijn niet onverschillig gebleven voor het ‘probleemgeval’ Grensland. Ze leggen het daar tactischer aan boord dan wij. Grensland werd uitgeroepen tot ‘pilootproject’ voor een initiatief met de ronkende titel ‘bedrijventerreinen van de toekomst’. Kwestie van de fabrieksbazen en aandeelhouders een beetje te motiveren. Hieronder vindt u een door de provincie gesponsord filmpje geplukt van WTV. Jan Desmet (van Decospan) en Hermans Wenes (ex-‘t Veer directeur) mogen er hun Nieuwjaarsbrief in opzeggen. Klik op de link.
https://www.focus-wtv.be/programma/bedrijventerreinen-van-de-toekomst
Veel concreet nieuws valt er niet te rapen. Geen woord over overlast voor de buurt. Wel de melding dat men afhangt van de goodwill van de fabrikanten ter plaatse. Alles is vrijblijvend. En we horen een aantal mooie quotes gebracht door oudere heren, zoals:
Zeg dat Herman het gezegd heeft. Waarlijk een tekst om boven uw bed op te hangen, om te lezen wanneer u voor de zoveelste keer door gezoem uit Grensland gewekt wordt uit uw slaap. Dit is het nieuwe tijdperk.
Op de website van Made in West-Vlaanderen vinden we wél enige concrete initiatieven over Grensland als bedrijfsterrein van de toekomst. Klik nog maar eens de link aan.
De acties die erin worden vermeld, lijken op de goed bedoelde maandpuntjes uit een basisschooltje: kinderen, we laten geen papiertjes op de grond slingeren, we dragen onze wijnkurken (!) naar Mariënstede, we verzamelen onze oude batterijen in een kartonnen doosje … En de overschot dragen we naar Galloo of het containerpark. Circulaire economie heet dat!
Wat een prachtig pilootproject. Graag willen de provincie meedelen dat we thuis ook met zoiets begonnen zijn. Krijgen we nu ook subsidie?