Plechtige opening van het meldpunt ‘grenslandlawaai@telenet.be’

Grensland

Op ons vorig bericht over geluidsoverlast in de Lageweg en omstreken, mochten we een buitengewone hoeveelheid reacties ontvangen. Het probleem blijkt inderdaad te leven in de omgeving. In die mate zelfs dat het bestuur van deze website besloten heeft om een speciaal meldpunt in te richten. Op grenslandlawaai@telenet.be kunt u alle storende waarnemingen kwijt, die elders misschien in de papiermand verdwijnen. Vorige zaterdag werd dit webadres officieel geopend. Op dit nieuwe meldpunt zullen uw klachten ernstig en discreet worden behandeld.

Meteen wordt ons gevraagd de gebruikers te waarschuwen voor overdreven verwachtingen. We zitten nog in een obsevatiefase: er wordt vastgelegd welk soort lawaai ons het leven zuur maakt. Regelmatig zullen we de overheid hierover inlichten. Pas wanneer we een klaar zicht hebben op de omvang, een goede diagnose hebben, kunnen we verbeteringen voorstellen.

Meer en van verder te horen

We geven een (anoniem gemaakte) bloemlezing van de eerste reacties op onze vorige post. De heer D. uit M. berispt ons dat we de klachten over Grensland beperken tot piekgeluiden en zeer lage trilgeluiden. ‘Hier is meer aan de hand,’ schrijft hij. ‘Van ‘s morgens vroeg klinkt hoog gezoem dat overal binnendringt.’ Precies meneer D. maar de lage frequenties werden ons als meest storend gemeld. Vandaar dat de we rest een beetje uit het oor verloren.

Lawaai? Welk lawaai? Wacht maar tot Menen West er staat!

De heer D. wordt bijgetreden door mevrouw J. uit M.: ‘Zoals men op zomeravonden in het Bois de Boulogne van het beiaardconcert kan genieten, nodig ik jullie uit om op bij het vallen van het duister te gaan luisteren op de site van de gewezen RITO (achter de Muziekschool). Vanwaar komt toch al dat gedruis?’ Ook in de zelfde lijn ligt het briefje van de h. V. uit M. ‘Ik woon in de buurt van Ter Beke, en dat is toch een flink eindje uit de buurt. Toch klinkt het lawaai tot hier door!’ De heer S. uit M.: ‘Ik woon in de Oude Leielaan, en ook bij ons stoort het!’

Bevestiging uit medische hoek

Uit medische hoek krijgen we de bevestiging van de slaapverstorende werking van lawaai, inzonderheid wat betreft laag frequente tonen. ‘Zeker in het tweede gedeelde van de nacht, wanneer de slaap lichter is, zal men – eens gewekt – niet meer zo gemakkelijk de slaap vinden als op de achtergrond een repetitief geluid klinkt.’

Voor wie interesse heeft om meer te weten over geluid – over decibels en zo meer – en tijd heeft, raden we de lectuur aan van

https://ist.vito.be/nl/pdf/rapporten/rapport_geluidshinder.pdf

De studie is wel al tien jaar oud. We lezen erin: ‘Mondige burgers kunnen een vertekend beeld geven van de eigenlijke geluidsproblematiek, maar leveren tegelijk als ervaringsdeskundigen een bijzonder positieve bijdrage.’

Uw berichten zijn op grenslandlawaai@telenet.be in goede handen

eeeeeeeeeee

Van onze nieuwe hoofdredacteur

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …