Een week later dan voorzien is men begonnen aan de kap van de zeventig sparren die de buffer vormden tussen de hangars van Luxemousse en de woningen in de Lageweg. Eigenlijk schrijven we beter dat ze verondersteld werden een buffer te vormen. Door jarenlange verwaarlozing was de strook verworden tot een wildernis bezaaid met afval en hondenpoep. Voor de omwonenden was alles beter dan dat.
Toch doen de foto’s van de kap pijn aan onze ogen.
Maar goed, de dingen gaan hun gang. Na protest van de Alerte Koekuit werd het aantal bomen dat in de plaats komt gelukkig aanmerkelijk verhoogd. Daarnaast hadden de overheden die over het groen gaan het niet zo begrepen op dennen en sparren. Zulke bomen komen immers uit het verre Centraal-Europa. Ze zijn niet streekeigen en staan met hun naalden op een slecht blaadje.
Groot was onze verbazing toen onze informant het soort bomen wist te achterhalen die in de plaats komen. Het betreft de alom gekende Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ , voor zij die geen Latijns spreken: het gaat om een soort sierpeer. Helemaal echt streekeigen is de sierpeer niet. Volgens Wikipedia is ze afkomstig uit China en Vietnam. Ze wordt beschouwd als een invasieve soort. (Maar komt gelukkig niet uit Rusland.)
De Ligustrum ovalifolium, die als haag tussen de afsluiting zal groeien, is beter bekend als Koreaanse liguster hoewel hij oorspronkelijk afkomstig is uit Japan.
Op eeuwig zwijgen deelde onze zeer geheime informant nog het volgende mee: op de tekeningen die onder de buren werden verspreid, staat een afsluiting met een hoogte van twee meter afgebeeld. Maar in de computerbestanden van de firma Degroote Invest vond zij enkel offertes terug van rasterdraad die slechts 1,8 meter hoog is. Heeft zij niet goed gezocht, of wat? Zij belooft in elk geval met het meetlint in de hand, de zaken op te volgen.
Tijdstip van de kap
De eigenaar van het gekapte terrein werd door bezorgde burgers aangeschreven. Als het plantseizoen veel later valt, zullen ze in de Lageweg dan een zomer en herfst lang op braakland en betonnen hangars moeten kijken?
Er kwam een geruststellend antwoord. Alles zal netjes na elkaar gebeuren: het rooien van de bomen en struiken, de beplanting, het aanleggen en inzaaien van het gras … Evenwel, het plantgoed wordt volgens onze informatie met ‘blote wortel’ geleverd. Dat heeft niets te maken met de koerier van PostNL die er mee rondkomt. Het wil gewoon zeggen dat de nieuwe bomen geen kluit bezitten. Voor de gewone sterveling loopt het plantseizoen ‘met blote wortel’ van november tot half april. Niet zo op de vervuilende industriezone Grensland dus. En nieuw gras zaait een normaal mens best niet in de volle zomer.
Staan we hier voor een onvermoede evolutie in de wereld van de tuinbouw?