We houden niet zo van mensen die achteraf zeggen ‘ziet ge wel dat ik gelijk had’. Ze willen altijd hun gelijk halen. Maar als ze écht in de sterren kunnen kijken, kunnen we niet anders dan bewondering voor ze op te brengen. En u samen met ons.
In ons bericht van 23 augustus 2021 schreven we dat de schrootverwerker Galloo zich inspant om nog meer vrijkomende terreinen op de vervuilende industriezone Grensland te kopen. Zeker in de buurt van de Lageweg waar men een site wil realiseren die deze in de Wervikstraat naar de kroon steekt. Onderaan dat bericht publiceerden wij een foto van de hangar Ringlaan 11. Wordt Galloo de nieuwe eigenaar, vroegen we ons af. Dames en heren, het is zover. Ringlaan 11 wordt binnenkort geïntegreerd in het monsterstort dat ter hoogte van de Lageweg aan het groeien is.
Daarmee wordt de ‘salami-politiek’ verder gezet. Bij elke nieuwe vergunning gaat het ogenschijnlijk om een kleine, verwaarloosbare, toename van de overlast. Een paar schelletjes salami erbij. (‘Mag het iets meer zijn?’ vraagt de slager dan.) Maar als we het totaal plaatje bekijken, wordt op de duur een hele worst versneden.
De vorige vergunning in de Lageweg dateert nog maar van augustus 2021. Toen werd zogezegd het gebouw Ringlaan 13 ‘geïntegreerd’. En werd er gewoon wat kleingoed verhuisd vanuit de Wervikstraat, zei men. Dat bleken dan wel de beeldbuisverbrijzelaar, enkele schrootsorteer-installaties en een plastic-shredder ze zijn.
Dat die vergunning niet het eindpunt was, kon een klein kind zien. Er werd nooit begonnen aan de bijhorende gebouwen. De overkapping van het elektronisch afval wordt zeer rudimentair met ‘bakkenmutsen’ geregeld. Naar verluidt werd zelfs nog geen aanvang gemaakt met het oprichten van de verplichte geluidswerende luifel.
In maart, amper zes maanden na de genoemde vergunning dus, werd al een nieuwe aanvraag ingediend. ‘Niets aan de hand,’ klinkt het weer. ‘We hebben enkel de naastliggende hangar gekocht. We gaan de beeldschermen daar verbrijzelen, voor de rest is er geen vuiltje aan de lucht.’ Daarmee wordt wel meer ruimte geschapen voor nog meer stapels metaalpuin dicht bij de Lageweg. Hoe lang zal het volgende schelletje vergunning op zich laten wachten? Onze correspondent heeft enkele adressen van terreinen op Grensland die de schrootverwerker van pas kunnen komen. Om begrijpelijke redenen, gaan we ze hier niet publiceren.
Alerte Koekuit
De Alerte Koekuit heeft zich vorig jaar met klem verzet tegen de uitbreiding, goed wetende wat de grootse plannen van de schrootverwerker zijn. Twee keer dienden tientallen buurtbewoners bezwaren en opmerkingen in. Het is onverantwoord om zo dicht bij de woonwijk een nieuwe megasite voor afvalverwerking op te richten. De afstandsregels op de vervuilende industriezone Grensland zelf zijn strikter dan die in de Lageweg!
Ten slotte werd ook een advocaat aangesteld om de zaak te bepleiten in beroep. Er werd toen bekomen dat de buitenactiviteiten niet meteen voor eeuwig werden vergund. Er moet twee jaar op proef worden gedraaid.
Te laat hebben we ingezien we in dat we met ons beroep bij de Vlaamse regering, bij de duivel te biecht gingen. De nieuwe machines worden immers gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, in het kader van de Europese coronasteun … Nu men in Nigeria en Bangladesh geen afval meer importeert, voeren de boten naar Grensland.
Politiek zijn de keuzes gemaakt, op hoog niveau. Alleen een rechtscollege kan deze gang van zaken nog tegenhouden. Menen, waar het afval thuis komt.
Technische bedrijfseenheid
Enige weken geleden – u las het in ons vorig bericht – werden twee onafhankelijke landbouwers die in los verband melkkoeien houden, door de overheid beschouwd als een ‘technische bedrijfseenheid’. Hun milieu-impact mag niet apart bekeken worden. De som wordt gemaakt en beoordeeld.
Het lijkt ons vanzelfsprekend dat de bedrijvigheid van Galloo en zijn maatwerkplaatsklonen op heel de vervuilende industriezone Grensland een gelijke behandeling krijgen. Samen zijn de verschillende afdelingen zo groot dat bij een nieuwe uitbreiding wel een ernstig onderzoek naar de milieueffecten van doen is. Of is hier sprake van twee maten en twee gewichten?
Het lijkt ons verder vanzelfsprekend dat alle bijzondere milieuvoorwaarden die opgelegd werden in de vergunning van augustus 2021 onverminderd blijven gelden. Gezien de werkzaamheden op het terrein anders worden georganiseerd, is het onontbeerlijk dat de twee jaar durende proefperiode herbegint vanaf het toestaan van de nieuwe uitbreiding.
En dat heel het project onder de strengere geluidsvoorwaarden van een ‘nieuwe bedrijvigheid’ blijft vallen.
Zout in de wonde
Ooit zal er onderzoek worden verricht, en boeken worden geschreven, over hoe één multinational, met overheidssteun, een hele industriezone kan degraderen. En bij uitbreiding het evenwicht binnen het sociaal weefsel in de Stad kan hypothekeren.
Een cheque aan Teledienst, het Multiple Sclerose huis, of de jeugdbewegingen met leden van wie het genetisch materiaal is aangetast, sust misschien sommige gewetens, maar strooit voor velen in feite zout in de wonde.
Menen, waar is uw fierheid gevaren?