Het bericht werd al uit zeer betrouwbare bron vernomen, maar niet bevestigd door erfgenamen van boer Roger D’Hondt. Daarom maakten we het nog niet bekend. Nu is het de echte officiële waarheid: de familie D’Hondt heeft de ouderlijke boerderij met vijftien hectare aanpalende grond verkocht aan de houtverwerkende gigant Decospan .
Dat een en ander zat aan te komen is niet verwonderlijk. De erfgenamen van de in december 2019 overleden herenboer Roger hebben weinig affiniteit met de landbouwwereld. En verder is in die omgeving de grond sterk gegeerd door de mastodontbedrijven. Op het erf van Boer D’Hondt kwamen de uitbreidingsplannen van Galloo en Decospan letterlijk in botsing: Galloo vanuit de Wervikstraat, Decospan uit de de Ringlaan. Hoe de landbouwgrond zal worden omgezet in zware industriegrond is nog onduidelijk, maar dat de bedrijfsleiding van Decospan perspectief kreeg, is zonneklaar. We wachten dus zeer geïnteresseerd af met welke ondernemingsvriendelijke regels deze open ruimte zal sneuvelen.
Ondertussen spreekt de CEO van Decospan, Pieterjan Desmet, geruststellende taal. Er komt geen echte nieuwe fabriek. In een beschermde en met overheidsgeld gerestaureerde schuur zal een vlasmuseum worden ingericht. Dit ‘als ode aan mijn overgrootvader en het West-Vlaams ondernemerschap’. Verder zou er naast kantoren een opleidingscentrum voor houtbewerking komen, want het onderwijs in Vlaanderen is vandaag niet meer wat het ooit geweest is, weet de wereldwijze Pieterjan Desmet. Voor het nieuwe (houten) gebouw dat er gepland is, wordt een internationale architectenwedstrijd uitgeschreven. De hele site moet een open trekpleister worden voor de regio. De familie D’hondt zou onder die voorwaarden hebben verkocht.
In een interview met het financieel dagblad De Tijd ontpopt Pieterjan zich verder als een volwaardige ondernemer. Hij geeft af op de hoge lonen van het werkvolk. (In Portugal werken ze gelukkig nog voor een appel en een ei.) En ondernemen wordt in België zo ontiegelijk moeilijk gemaakt. Hij moet zich zoals het gewoon volk aan de regels houden. Waar is de goede oude tijd toen de mensen nog hun pet afnamen voor meneer de baas. En het sluiten van de kerncentrales is een domme beslissing van onbetrouwbare politici, dat volledig terzijde. Zeg maar dat Pieterjan het gezegd heeft in de gazet.
Lees het volledige interview met De Tijd via volgende link.
Het hardnekkig gerucht gaat dat een andere boerderij meer in de richting van Wervik, die door een andere tak van de familie D’Hondt werd geërfd, als groengebied wordt ingericht. De erfenis van boer D’Hondt zou daarmee voor een deel de gemeenschap ten goede komen.