Broodnodig blussysteem bij schrootverwerker Galloo in de steigers.

Grensland

Vooraf: om dit verhaal goed te kunnen volgen, verwijzen we allereerst naar ons bericht van 3 april over de grote brand bij schrootverwerker Galloo die de aankomst van Gent-Wevelgem in rook liet opgaan.

En vervolgens: overactiviteit is een eigenschap van de dommen. Waarom zelf wat verzinnen over de automatische blusinstallatie die de afvalboer zal installeren als anderen dat al hebben gedaan? Op de website van ‘Made in West-Vlaanderen’ kondigt Galloo aan dat ze een dergelijk systeem zullen aanbrengen boven hun afvalbergen. Zeg maar een uit de kluiten gewassen sprinklersysteem. We gaan gewoon overschrijven.

Uiteindelijk: het verbaast ons aangenaam dat een dergelijk initiatief genomen wordt. In een bladzijdengrote publiscoop enige maanden geleden in de Krant van West-Vlaanderen (voorheen onze geliefde Weekbode), werd immers voorgehouden dat het relatief weinig brandt bij de schrootverwerker. Nu wordt uit een ander vaatje getapt. Veiligheid boven alles! Lees met ons.

‘Recyclagebedrijven worden steeds vaker het slachtoffer van branden die ontstaan door beschadigde lithium-ion batterijen,’ meldt ‘Made in West-Vlaanderen’. ‘Lithium-Ion batterijen zijn een gigantisch probleem voor de schrootverwerkende sector. Je vindt ze in steeds meer apparaten: robotgrasmaaiers, steelstofzuigers, tandenborstels, smartphones, en zelfs in speelgoed voor groot en klein.’ Ze laten de boel ontbranden op de meest onverwachte momenten. Op een zondagmorgen als de koers voorbij rijdt, bijvoorbeeld.

Een gevaarlijk konijn. In de maatwerkplaats ‘t Veer wordt in onderaanneming van Galloo onder andere speelgoed ontmanteld. Blijft er heel soms iets zitten?

Om die branden sneller te kunnen opsporen, installeert het bedrijf in Menen nu een nieuw systeem dat komt overgewaaid uit Duitsland, waarbij een warmtecamera de kerntemperatuur van hopen schroot constant monitort. Worden de ingestelde parameters overschreden, dan treedt het blussysteem automatisch in werking (met een debiet van 1.200 liter per minuut). Na vijf minuten stopt het blussysteem en wordt de temperatuurevolutie opnieuw bekeken. Indien nodig start de cyclus opnieuw.

Helemaal uit de zorgen zijn de buurtbewoners niet. Het betreft immers een proefopstelling. Daarenboven waarschuwt de vrije katholieke universiteit van Pyongyang dat er in de afvalsector meer aan de hand is dan alleen het probleem met de Lithium-Ion batterijen. Galloo grijpt dat item evenwel aan om een oproep te lanceren: ‘batterijproducenten, beheersorganismen en zeker de consumenten moeten hun verantwoordelijkheid ook nemen. Want eenmaal een kleine batterij in een grote hoop met afgedankt elektro-materiaal blijft zitten, is het onmogelijk om die er achteraf nog uit te vissen.‘ Zo zet Galloo zichzelf een beetje uit de wind: als het brand is het misschien uw schuld.

De vrije katholieke universiteit van Pyongyang waarschuwt verder voor wegvloeiend bluswater dat besmet is met zware metalen.

Als zelfs de koerscommissarissen het niet vinden…

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …