Vertexco: het draadje waaraan uw leven hangt

Grensland

Vertexco is een nameloze vennootschap op de industriezone Grensland die zich toelegt op het fabriceren en het leveren van chemische producten voor de textielsector. Zegt men soms dat het leven aan een zijden draadje hangt, dan zorgt Vertexco ervoor dat Mietje de Dood het niet gemakkelijk krijgt om het door te knippen. Dankzij de producten uit dit bedrijf wordt de draad, en dus ook de stof, steviger, geplastificeerd, water afstotend, glanzend, kleurrijk en noem maar op. Dat men die kwaliteiten niet met spuitwater en rozenbottel voor elkaar te krijgt, spreekt voor zich.

Integendeel. Vertexco slaat grote hoeveelheden chemicaliën op die bijtend zijn, actief op de gezondheid inwerken of op de lange termijn de gezondheid schaden. Sommige van die producten, vast of vloeibaar, zijn brandgevaarlijk. Vrees echter niet, beste lezer. De milieuwetgeving in Vlaanderen is daarop voorzien. Er staat voorgeschreven dat een dergelijk opslag op minstens honderd meter van woongebied moet liggen. Dank u wel zorgvuldige wetgever.

Het schepencollege op bezoek bij Vertexco. Wat zouden ze adviseren?

Het is daarom onbegrijpelijk dat de zaakvoerders van Vertexco een perceel grond kochten op Grensland, amper tien meter van een woonkorrel in de Lageweg. Niet om er een refter te bouwen voor het personeel, maar om er aan productie en opslag te doen. Een en ander is gebeurd met de welwillende zegen van de Westvlaamse Intercommunale WVI die verondersteld wordt het industrieterrein te beheren (maar daarin pijnlijk tekort schiet). Is dit nog ernstig? Meteen wordt er een afwijking gevraagd van de afstandsregels die de burger beschermen: tot op tien meter van de huizen naderen in plaats van de vereiste honderd meter aanhouden! De Provinciale milieuambtenaar die hierover moet oordelen, heeft vragen gesteld.

Aanvaardbaar risico?

Een door de bazen van Vertexco aangestelde studiebureau schrijft dat het een ‘aanvaardbaar risico is bij aantoonbare implementatie van de veiligheidsmaatregelen’. De buurt vroeg hierover uitleg. Aan het antwoord hebben de mensen geen boodschap. ‘In detail de producten die gemengd worden, bespreken is hier niet relevant,’ schrijft de bedrijfsleiding. Verder wordt er in dat schrijven met geen woord gerept over de te nemen veiligheidsmaatregelen. De simpele luiden die bij wijze van spreken haast in de mengtonnen zullen wonen, hoeven dat allemaal niet te weten. Dat belooft al niet veel goeds. De rechten worden eenzijdig geschaad.

Het toepassen van de veiligheidsmaatregelen zal een permante zorg worden, mede gezien het bedrijf zowel productieverhoging als nieuwe producten in het vooruitzicht stelt. De dienst Handhaving van de Vlaamse overheid is niet bij machte om dit te doen. Het verleden op Grensland mag hiervan het bewijs zijn. Dus wordt hier wel een zeer onveilige situatie geschapen.

De bedrijfsleiding meldt ons dat er al zeer veel inspanningen gedaan zijn, en verder zullen gebeuren, om schadelijke producten te vervangen door bio-gebaseerde grondstoffen.

Klasse 1 bedrijf op een vervuilende bedrijvenzone, mag dat nu niet meer?

Vertexco wordt volgens de goede milieuwetgeving geklasseerd in de meest vervuilende of risicovolle categorie, klasse 1. Een dergelijk bedrijf hoort thuis op een industriezone. Een industriezone is, volgens de goede milieuwetgeving, afgescheiden van woongebied door middel van een bufferzone. Grensland kan per definitie geen industriezone zijn, gezien ze niet gebufferd is.

In het plan van de nieuwe inrichting wordt zelfs niet de minste inspanning gedaan om de schijn te wekken van een soort buffer naar de woningen toe. De architect noemt dit probleem zelfs niet in zijn algemene beschrijving van de aanleg. Weerom: een wet is zo sterk als de morele kwaliteiten van zij die hem moeten toepassen. De buurt hoeft dit niet langer te pikken.

De bedrijfsleiding belooft de buurtbewoners een aantal maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast. Aan loze beloftes heeft de buurt geen boodschap. Laat die beloften dan tenminste als bijzondere voorwaarden in de vergunning opnemen, als men het ernstig meent.

  • enkel vrachtverkeer op de site op weekdagen tussen 7 uur en 17 uur;
  • geen stilstaande vrachtwagens, tankwagens ed. met ronkende motoren of ventilatiesystemen;
  • laden en lossen enkel op weekdagen tussen 8 uur en uiterlijk 17 uur;
  • airco’s én afzuiginstallaties werken enkel tijdens de werkuren. (weekdagen van 8 – 17u).

De Alerte Koekuit heeft een dringende mail met bemerkingen gestuurd naar de Provincie die de aanvraag zal beoordelen. U ziet maar, onze vereniging is ook bezorgd voor een sterke (levens)draad van iedereen in de buurt.

Lageweg Menen: nog meer van dat? Is dit nog van onze tijd? Hoe jaagt men mensen weg?

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …