‘t Veer doet ook in afval

Grensland

De maatwerkplaats ‘t Veer vroeg vorig jaar een wijziging aan van haar omgevingsvergunning. Men wil er meer soorten elektronisch afval behandelen. Vierentwintig omwonende dienden bezwaar in. Een bedrijf dat gevaarlijk restafval van een schroothandelaar opslaat, sorteert en mechanisch behandelt hoort niet thuis in de achtertuin van een woonwijk. En die ‘achtertuin’ is letterlijk op te vatten. De foto met de hoge stapels bakken waarin het afval wordt vervoerd, is genomen vanuit een hof in de Maststraat.

De vergunning werd in november toegestaan.

Voor het toelaten van gevaarlijke bedrijven is een hele procedure vereist. Laten we eens kijken wat de politici en de ambtenaren er van hebben gebakken.

De regels voorzien een beschrijving van de omgeving. Wat staat daarover in het verslag? ‘De omgeving wordt gekenmerkt door bedrijfsgebouwen binnen de industriezone, op ongeveer 1,8 kilometer van de de stadskern.’ We lezen geen woord over de woonhuizen die aan de achterzijde van het bedrijf staan.

Volgens de ambtenaar bestaan die huizen blijkbaar niet, want zo schrijft hij verder: ‘industriegebieden omvatten een bufferzone’ . ‘Ze zijn bestemd voor bedrijven die om economische of sociale redenen moeten worden afgezonderd.’ En laten we niet naïef zijn. De aanvraag gaat over activiteiten van de zwaarste categorie (klasse 1).

Zelfs de strenge wetten zijn waardeloos als ze op die manier worden toegepast.

Welke milieutechnische maatregel worden in acht genomen? – vraagt de reglementering. Alle gevaarlijk materiaal wordt binnen opgeslagen en bewaard, verzekert de maatwerkplaats. En de verwerking gebeurt met gesloten poorten. Niets te horen, niets te zien. Dus waarover klaagt dat volk? Niemand heeft blijkbaar gedacht aan de bewegingen en de stockage van het grote aantal (hopelijk) lege bakken die tegen het gebouw aanschurkt. Het resultaat zie u op de foto. Staan ze daar voor de fantasie?

De afzuiginstallaties zijn deels afgeschermd door de aanwezige gebouwen, wat met het andere deel? Er zal doorgaans gewerkt van 7.30 u tot 16.15u. Kan iemand een wettelijk verantwoorde definitie van het woord ‘doorgaans’ geven?

In de vergunning wordt melding gemaakt van materialen die kwik, broom, fluorverbindingen en asbest bevatten. Mensen die zulke materialen moeten hanteren, verdienen een normaal arbeidscontact. Is dit moderne slavernij?

Naast de maatwerkplaats ‘t Veer ligt een andere werkplaats voor het verwerken van elektronisch afval, deels bediend door medewerkers van ‘t Veer. (Wie de foto goed bestudeert ziet paletten en een zetel liggen.) Gaat ‘t Veer die weg op?

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …