Het spijt ons zeer maar dit artikel moet nog maar een keer gaan over de plaatselijke afvalverwerker Galloo. Wij wilden dat echt niet. Absoluut niet. Het is niet onze schuld. Maar dit bedrijf heeft nogmaals een indrukwekkende uitbreiding op het oog. Dit keer langs de Lageweg, tussen de Ringlaan en de Charles Cappellestraat.
Naast de Lageweg voorziet men een nieuwe opslag en mechanische behandeling van schroot, met een totale capaciteit van 400.000 kilo.
Er komt een uitbreiding met 300.000 kilo van de opslag elektronisch afval (beeldbuizen, flatscreens, niet beeldbuishoudend materiaal). Er wordt daarvoor een bijkomende verwerkingslijn geïnstalleerd. Restmateriaal dat in de aanvraag als ‘gevaarlijk kunststofafval’ wordt omschreven, zal ter plekke worden verbrijzeld.
Gezamenlijk wil men achter de Lageweg 4 miljoen kilogram vuilnis per jaar verwerken. Daarbij hoort een uitbreiding van het voertuigenpark met heftrucks, een hoogwerker, wielladers en elektrische transpaletten. En ook bijkomende compressoren en een airco-installatie worden voorzien.
Het vermoeden bestaat dat men in de toekomst hier de klok rond zal willen werken. Met het nodige kabaal. In de buurt bestaat er dan ook grote bezorgdheid.
Ontwikkelingsgebied Menen
Nu de uitvoer van afval naar China en ontwikkelingslanden steeds moeilijker wordt, zoekt men in eigen contreien naar locaties om af te geraken van die rommel. Twee voorwaarden zijn blijkbaar essentieel: de mensen mogen het er niet nauw nemen met hun leefomgeving én er moeten (spot)goedkope arbeidskrachten ter beschikking staan. Zo viel het oog op de Stad Menen. Maar laat het duidelijk zijn: als het afval hier verwerkt wordt, dan moet dit op een beschaafde wijze gebeuren.
Dat de Menenaars moeten verdragen dat één bedrijf in de afgelegen Wervikstraat een kwart van de stad dag en nacht vervuilt met lawaai, is een schrijnend voorbeeld van hoe het niet hoort. De Lageweg is al jaren, stap per stap, op dezelfde weg.
Recent schreven de kranten dat het betreffende bedrijf 14 miljoen euro investeerde in een nieuwe machine. Zo te horen kon er geen beetje van het budget af voor een degelijke geluidsisolatie.
En nog maar een keer gaat kostbare industriegrond verloren in stapelruimte. Goede bedrijven worden ingesloten.
Een straaltje hoop?
Er begin blijkbaar bij de West-Vlaamse intercommunale die het bedrijventerrein beheert, een heel klein lampje te branden. (Een peertje van 25 watt, dat Galloo met plezier tussen de flatscreens wil draaien.)
In een advies, verstrekt door die intercommunale, wordt heel voorzichtig, lachwekkend voorzichtig, opgemerkt dat er heel misschien geluidshinder zou kunnen ontstaan in de Lageweg.
Ook men heeft eindelijk opgemerkt dat er gewoond wordt in de directe omgeving. Maar ingrijpen en de zaak tegen houden, dat durven ze niet. De intercommunale stelt het bedrijf voor om de geluidshinder tot een minimum te beperken … We zijn ervan overtuigd dat…. Ja, van wat zijn we eigenlijk overtuigd…?
In de tijd, toen de uitbreiding van de industriezone Grensland langs de Lageweg er kwam, moesten hemel en aarde worden bewogen om toch maar een vrije zone van tien meter tussen de fabrieken en de aanliggende zones te bewaren. Maar nu wil de intercommunale die regeling laten vallen ter wille van de uitbreiding… Kunnen ze dan zomaar het BPA aanpassen? De vraag hebben we gesteld aan de dienst Omgeving van de Stad, maar tot op heden kregen we nog geen antwoord.
Het is de plicht van elke rechtgeaarde Menenaar om te protesteren tegen deze uitbreiding zonder de bijpassende maatregelen, willen wij verdere verloedering van onze Stad tegengaan.
De uiterste datum om te reageren is 13 oktober 2020.
- ofwel per mail: info@menen.be
- ofwel per post: College van Burgemeester en Schepenen, dienst Omgeving, Grote Markt 1, 8930 Menen.
Informatie over dit project vindt u met onderstaande link.