Galloo organiseert nieuwe afvalstroom bij dochteronderneming ‘t Veer

Grensland

Enkele dagen geleden kregen tientallen mensen die in de buurt van de Maststraat wonen (Charles Cappellestraat, Lageweg, Betlehem) een officiële brief (met oud logo) van het Stadsbestuur in de bus. Daarin wordt meegedeeld dat in de maatwerkplaats ‘t Veer enige kleine wijzigingen op til staan.

Ogenschijnlijk niets aan de hand. De wet voorziet dat iedereen die binnen een straal van driehonderd meter woont, daarvan op de hoogte wordt gebracht.

Bij nader toezien rijst toch bezorgdheid. En terecht: naast computers en elektronisch materiaal, zullen in de toekomst ook huishoudelijke apparaten en ander klein gerei verwerkt worden achter de haag van ‘t Veer. Volgens de regels van het Vlaamse afvalbeleid moet dit in een aparte circuit gebeuren. Leverancier en afnemer is schrootverwerker Galloo. Weerom een prachtig samengaan van reële economie en onderbetaalde sociale tewerkstelling.

Niet zozeer de aanvoer van de afgeschreven huishoudapparaten (in houten bakken) baart zorgen, wel de nieuwe bergen restafval. Dat afval wordt heen en weer gesleept met een bulldozer (zoals op de foto hierboven is te ziet met het afval van de computers). Zo kunnen we toch veronderstellen, want zoals gewoonlijk blinkt de aanvraag niet uit in openheid. En op het stadhuis weten weinig mensen waarover het gaat. Mocht er in de komende weken toch nog meer licht schijnen, dan zullen de lezers van deze website de eerste zijn die het zullen weten.

Besluit: Grensland blijft helaas de plaats waar je met je afval thuiskomt. En niemand die er wat kan aan doen.

Zelfs zij niet

Grensland
Galloo zit met een PFAS-probeem

Vorig jaar kwam de Antwerpse gemeente Zwijndrecht verschillende keren negatief in het nieuws. De vervuiling aldaar van de bodem, het grondwater en de eieren met de chemische stof PFAS bracht zelfs de Vlaamse regering in diskrediet. Oorzaak van alle ellende was de 3M-fabriek. PFAS is eigenlijk een verzameling van stoffen …

Grensland
Bijkomende waterzuivering Farmchix Company geen garantie voor een propere Dode Leie

De Dode Leie in Menen is als de Seine in Parijs. Als het veel regent is het water niet alleen nat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van wie erin waadt. Wanneer de riolen het debiet niet aankunnen, spuwen ze het overschot in de rivier. In Parijs dook de burgemeester …

Grensland
Grenslandlawaai: de krant ‘De Morgen’ doet een onderzoek naar de impact van geluid op onze gezondheid

Het moet niet altijd KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) zijn. Verschillende volgers van deze website maken ons attent op een groot burgeronderzoek naar de impact van geluid, opgezet door de krant ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt toepasselijk ‘de Oorzaak’ genoemd. Ook mensen die niet geabonneerd zijn …