Kinderen lezen in januari hun Nieuwjaarsbrief voor. Daarin beloven ze zoet te zijn en vragen ze (besmuikt) om enige kapitaalstransacties in hun voordeel. Voorbeelden trekken. Ook algemeen directeur Bert Mons van VOKA West-Vlaanderen (de vereniging van ondernemers en kamers van koophandel) heeft een nieuwjaarsbrief geschreven. Hij heeft een try out gedaan voor de plaatselijke pers. Maar op 12 februari wordt het ernst. Dan trekt een delegatie van VOKA en haar minderbedeeld stiefzusje UNIZO (wat er nog overblijft van de Middenstand) naar de Vlaamse zakenclub De Warande in Brussel. Daar zal de heer Mons zijn Nieuwjaarsbrief ‘voor echt’ voordragen ten overstaan van enige parlementsleden.
(Wie een kijkje wil nemen in de luxueuze zakenclub De Warande kunnen we onderstaande link aanbevelen. Het VOKA is duidelijk nog niet aan de bedelstaf. Van UNIZO weten we dat nog niet zo zeker.)
Zo te zien zijn ze in De Warande meer gewend dan een stel zurende fabrikanten want het optreden van VOKA-directeur Mons staat niet eens vermeld op de internet-agenda van deze door u en ons gesponsorde ontmoetingsplaats voor de Vlaamse elite. Misschien zullen ze het gezelschap van VOKA en UNIZO wel langs de dienstingang binnenlaten, en rap weer naar huis sturen met de boodschap dat in de toekomst frituur Pinocchio meer geschikt is?
Dat zou geen slecht idee zijn. Want de Nieuwjaarsbrief van de heer Mons bevat enige ‘eigenaardige passages’. Zo vindt hij dat ook huismoeders of huisvaders, die bewust thuis blijven, aan het werk moeten gaan. Zelfs al leven ze niet van een uitkering. Stalin had het niet beter kunnen zeggen bij de aankondiging van zijn vijfjarenplan. De heer Mons vraagt driehonderd hectaren bijkomende industriegrond, niettegenstaande er in de streek geen werkvolk meer te vinden is. Laat ze dan van heinde en ver komen, stelt de heer Mons schalks voor. (En natuurlijk krijgen alleen de kaderleden een bedrijfswagen om op het spitsuur in de file te gaan staan. De rest moet maar zijn plan trekken.) Dat hooggeschoolde jongeren de streek verlaten heeft volgens de Nieuwjaarsbrief van VOKA niets te maken met de groeiende socio-culturele woestijn, waarin ondernemend West-Vlaanderen alle heil in ziet. Meer van hetzelfde, dat worden de finale Nieuwjaarswens van directeur Mons.
Wij hebben ook een brief
Ook de Alerte Koekuit heeft een brief opgesteld. Een voor de minister van Natuur en Milieu, mevrouw Zuhal Demir. Ze zoekt ook grond, zei ze op de televisie. Geen 300 hectaren maar, u leest het goed, 10.000 hectaren. Om bomen te planten! Bomen die onder meer door de vrienden van de heer Mons werden gekapt, om industriegrond vrij te maken. Die bomen, leiden momenteel een soort ‘spookbestaan’ in dossierkasten en computerbestanden. Ze zullen ooit heraangeplant worden, maar niemand weet waar of wanneer.
De Alerte Koekuit wil de minister helpen. De wijkraad is realistisch genoeg om de weten dat hen geen grote ontvangst in de zakenclub De Warande ten deel zal vallen. (Zelfs niet in de afwaskeuken. Het lidgeld voor de club bedraagt ongeveer 700€.) Maar onze brief met oplossingen moet niet onderdoen voor de haloween-hersenspinsels van VOKA. En hij snijdt hout. Voor ons volstond een non-prior postzegel van BPost. We hebben onze brief gewoon naar het kabinet van de minister gestuurd. En hij werd eveneens gepubliceerd op onze facebookpagina. Hij komt uit de gouden pen van Bernard Decorte. Lees met ons mee.
“Aan de Minister van Omgeving – natuur en milieu, Zuhal Demir Martelaarsplein, 7 – 2de verdieping, 1000 Brussel
Mevrouw,
U deed een oproep op TV-één om plaats te zoeken voor het beplanten van 10.000 ha. bos.
De Menense wijkraad “Alerte Koekuit” kan U hierin helpen. Als lokale buurtgroep proberen we reeds decennia lang om Menen als een leefbare stad te behouden. Spijtig genoeg lukt dit steeds minder.
Niettegenstaande de Raad van State in 2014 de plannen voor nog een I.Z. in Menen van tafel veegde wil het provinciebestuur nu opnieuw deze site van 73 ha. inrichten als I.Z.
Wij vragen U om 73 ha. bos in plaats van de zoveelste I.Z.
Onze argumenten worden gedragen door de bewoners van de wijk de “Koekuit”.
De “Alerte Koekuit” is bezorgd om de gezondheid en het welzijn van onze medeburgers.
Wij willen een eerste punt aanhalen:
Op onze wijk is er reeds één grote industriezone. Enkele bedrijven als het shredderbedrijf Galloo en de breekwerf Lapere zijn bijzonder vervuilend voor ons milieu. Er zijn talrijke klachten omtrent fijn stof, dioxine en pcb’s maar ook over geluidoverlast. Er zijn eveneens veel gezondheidsproblemen bij onze wijkbewoners. Nog steeds wordt door ons stadsbestuur afgeraden eieren en groenten uit onze eigen tuin te consumeren!
Een tweede punt dat wij willen aanhalen:
Menen en de wijde omgeving werd ten gevolge W.O. 1 volledig ontbost. Bij de heropbouw van deze “verwoeste gewesten” werd niet aan herbebossing gedaan. Vandaag is onze streek nog altijd de minst beboste van onze provincie.
Een derde punt:
Deze wijk wordt doorkruist en omgeven door drie zeer drukke verkeersaders: de N58, de N8 en de N338 en wat verder de A19. Ook hier zijn fijn stof en roet ons deel!
De ‘Alerte Koekuit’ kan nog meer argumenten opsommen om U ervan te overtuigen ons voorstel onder ogen te nemen. Graag willen we hierover met u praten. Als inwoners van één van de meest versteende gemeenten van West-Vlaanderen zouden wij u graag onze bezorgdheden maar ook de mogelijkheden toelichten.
Alerte Koekuit en de wijkbewoners wachten ademloos af!
“DE ALERTE KOEKUIT”