Alles van waarde is weerloos

Gefopt door de provincie

In KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) troffen we een merkwaardig artikel aan. Terwijl de promotoren van de nieuwe vervuilende industriezone Menen West uitschreeuwden dat er prangende nood aan nieuwe bedrijventerreinen is, klinkt in dat bewuste artikel een ander geluid. Ongeveer 300 hectare oude bedrijfsterreinen in onze Provincie blijven ongebruikt en verwaarloosd. En dat is een ernstig probleem. Omdat we het verstrekken van objectieve informatie hoog in het vaandel dragen, citeren we letterlijk uit KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode):

‘West-Vlaanderen kent een zorgwekkende hoeveelheid onbenutte bedrijfsruimte: 639 bedrijfspanden staan momenteel leeg en verkeren in een staat van ernstige verwaarlozing, goed voor een totale oppervlakte van 292 hectare aan verlaten terreinen. “Of 584 voetbalvelden”, stelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. “Het probleem is vooral geconcentreerd rond Roeselare, Kortrijk en Brugge, waar respectievelijk 81, 47 en 37 gebouwen leeg staan of verwaarloosd zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden.”

Gelukkig was 2022 al een iets beter jaar dan 2019 …

Het nieuws over die leegstand komt in de Koekuit en de Bloemenwijk hard aan. Heeft de ruimtelijke planningsdienst van de provincie West-Vlaanderen deze cijfers over het hoofd gezien? Per vergissing of opzettelijk? De omvorming in die omgeving van 70 hectare open ruimte tot fabriekszone was broodnodig, werd er over de daken geschreeuwd. De kudde tweederangs politici die in de provincieraad zetelt, is er vierkant ingelopen. Resultaat: de woonkwaliteit degradeert verder.

Het nieuws over de ongebruikte industrieterreinen verwondert ons geen zier. Al jaren geleden meldde deze website dat de ontslagen Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck een bijkomend vervuilend industriegebied op Menen West not done vond. Hij voegde eraan toe dat een nieuw industrieterrein inrichten veel minder moeite kost dan een oud renoveren. Hier geldt de wet van de minste inspanning. Het saneren van de oude sites, daar zal de gemeenschap wel op den duur voor opdraaien. Vandaar de roep van ‘bedrijfsleidersclubjes’ naar altijd maar nieuwe grond. Zeg dat KW (De Krant van West-Vlaanderen, voorheen onze geliefde Weekbode) tot verstand is gekomen en nu ook de vinger op de wonde legt.

Alles van waarde is weerloos.

Klik hieronder voor een abonnement.

https://www.mijnmagazines.be/promo/DDD4N?gclid=CjwKCAjw9-6oBhBaEiwAHv1QvMrDZM_1mgRw9164JRqr0WyhO5le7bKXOos8kpTDz2VqYS6CgQqiNhoC7PAQAvD_BwE

Terwijl open ruimte van langsom schaarser wordt, de nood aan leef- en ontspanningsruimte steeds meer prangend, bedienen onze bestuurders bepaalde categorieën van mensen op hun wenken.

Het zou goed zijn om eens na te gaan wie grond heeft op Menen West, via vennootschappen en zo … Wie heeft zoveel druk uitgeoefend, geld en tijd erin gestoken? Wie heeft de champagne gekregen?

Maar weet wel; alles van waarde is weerloos.