Toespraak gehouden bij het aanleggen van een geboortebos in een NORMALE gemeente:
Dames en heren,
De aanleg van dit geboortebos sluit aan bij een eeuwenoud Keltisch ritueel dat in onze streken algemeen was verspreid. Bij de geboorte van elk nieuw kind plantten onze voorvaderen telkens een nieuwe boom. Bij de geboorte van een jongen was dat een eik opdat hij moedig, kloek en sterk zou worden. Voor de meisjes werd een linde geplant. Deze bomen verwijzen naar de bevalligheid en de vruchtbaarheid. Onze voorvaderen leefden dan ook zeer dicht bij de natuur.
Het samen planten van de bomen, wat hier vandaag gebeurt, heeft ook een diepere betekenis. Ze staan symbool voor voorspoed en geluk. Ons geboortebos symboliseert de wens dat ieder kind groeikansen krijgt en wil alle inwoners betrekken bij het inrichten van dit mooi stukje natuur in onze gemeente. Het wordt later een fijne speelplek voor onze kinderen. In onze gemeente zorgen de allerkleinsten voor frisse lucht. Letterlijk zelfs! Door de bomen die voor hen geplant worden, wordt de luchtvervuiling tegengegaan, wordt de CO2 omgezet in levensbelangrijke zuurstof.
Dank voor uw aandacht.
Toespraak gehouden in Menen:
Allez,
Dat het hier maar rap gedaan is met al die zever! Geboortebomen? We denken er nog niet aan. We hebben geen plaats. Een geboortehaag in een verloren hoek is al meer dan genoeg. Die kunnen we dan rap weer weghalen als er een nieuwe fabriek komt. Overigens hebben wij nog een beter plan. We zetten één struik en dan krijgen de kinderen elk een geboortetak. Als hij maar niet te ver uitloopt. En nu allemaal rap naar huis.